ПРЕСУДОМ Вишег суда у Краљеву свих шеснаест особа oптужених да су током санације последица земљотреса 2010. злоупотребиле положај и оштетиле буџет за више од 100 милиона динара - ослобођено је оптужби! На оптуженичкој клупи међу осумњиченима за малверзације био је и Љубиша Симовић, бивши градоначелник Краљева и командант Градског штаба за ванредне ситуације у време овe елементарне непогоде.

Овим је такозвана афера "Земљотрес" добила епилог - после вишегодишње истраге, вештачења, замене судских вештака, разних допуна, жалби одбране, правно-политичких недоумица и бројних чаршијских спекулација. Минулих шест година град на Ибру чекао је исход.

Наиме, након хапшења 2013, осим бившег градоначелника Симовића у овом случају оптужени су били и Милан Мирковић, оснивач и власник предузећа "ЈУ Кеопс" које је предводило конзорцијум фирми извођача и подизвођача радова ангажованих на изградњи 465 монтажних кућа током санације последица земљотреса. Затим, Бранко Ђоковић, надзорни орган радова изведених током изградње монтажних кућа, Весна Благојевић, директор предузећа "ЈУ Кеопс", као и одговорна лица и власници грађевинских фирми или занатских радњи које су изводиле радове.


Прочитајте још - Брнабић у Краљеву: Нови кров за 366 породица (ФОТО)

- Нисам имао ниједан разлог да се прибојавам пресуде, веровао сам да има правде у правосуђу - рекао је Љубиша Симовић, бивши градоначелник Краљева, након ослобађајуће пресуде. - Радили смо у ванредној ситуацији у којој важе закони предвиђени за такве ситуације. Поносан сам на све извођаче јер смо успели да за мање од годину дана око 2.000 људи вратимо у своје куће. То је ретко ко успео.

Разорне последице земљотреса


На ову првостепену пресуду може се уложити жалба Апелационом суду, а према истој одлуци Вишег суда град је у обавези да извођачима укупно плати између 18 и 19 милиона динара јер је током суђења констатовано да је за толико више изведено, а није наплаћено, грађевинских радова, што се потврдило и налазима вештака.

Љубиша Симовић / Фото: Г. Шљивић


САГРАЂЕНО 465 НОВИХ КУЋА

ТОКОМ санације последица земотреса, уз помоћ донатора и државе, уместо потпуно порушених, саграђенo је 465 нових, углавном монтажних кућа, док је поправљено 13.000 породичних. Саниране су 32 стамбене зграде и новчано је потпомогнута поправка око 8.500 оштећених станова. Помоћ од око три милијарде динара за изградњу нових домова и санацију оштећених кућа, у различитим износима и на основу процене штете стручних комисија - добило је око 80.000 Краљевчана.