СМЕДЕРЕВСКИ виши суд изрекао је меру обавезног психијатријског лечења Сањи Николић (42) из овог града, лаборанткињи Пољопривредно-саветодавне стручне службе, оптуженој за покушај тешког убиства након што је колегама наводно сипала пестицид у кафу. Она је ухапшена у априлу 2018. због сумње да је у посуду са кафом, коју су пиле све колеге, сипала пестицид метомил - отров прве категорије.

Суд је у првостепеном поступку Сањи Николић изрекао меру обавезног психијатријског лечења и чувања у установи затвореног типа, потврдио нам је судија Марко Јоцић, јер је нашао да је извршила кривично дело у закону означено као тешко убиство у покушају. Судија Јоцић наводи да ова мера не подразумева и временско ограничење, односно може трајати све док је неопходна, што процењују стручњаци. На ову одлуку оптужена има право жалбе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кривична пријава против Ужичанке због пореске утаје

Подсетимо, "токсичном" кафом послужена су и двојица клијената, која су се тог дана случајно задесила у установи. Њима је, већ после првог гутљаја кафе, одмах позлило. Хитно су пребачени у смедеревску болницу, а потом на Војномедицинску академију у Београду. Процена вештака је да су остали у животу захваљујући брзој лекарској интервенцији.

Вештачење, које је уследило, показало је да је концентрација метомила у кафи била смртоносна, због чега је тужилац одлучио да квалификује дело као покушај тешког убиства. Вештачењем је, такође, утврђено и да је Николићева у тренутку извршења кривичног дела била неурачунљива. Закључак психијатријског вештачења душевног здравља, којим се суд руководио, био је да су њене "способности схватања дела и могућност управљања поступцима биле искључене".

Због овога, тужилаштво је предложило суду изрицање мере обавезног лечења, која је након само шест месеци поступка изречена у уторак.


Сања Николић

Мотив који је лаборанткињу натерао на овакав потез није најјаснији. Oна је током поступка пред Вишим судом све време негирала да је починила ово кривично дело, и да је, заправо, реч о "завери осветољубивих колега, полиције, тужиоца и судија". Она је чак колеге оптужила да су јој "наместиле" силовање, али је током истраге коју је спровела полиција установљено да је реч о лажној пријави.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Игор Србин" осуђен на доживотну робију због убиства у Италији

И МУЖ ПРОГЛАШЕН НЕУРАЧУНЉИВИМ

СУПРУГ Сање Николић, Дејан П. ухапшен је у фебруару због претњи судијама Вишег суда које суде у поступку против ње. Због више инцидената, уследило је вештачење његовог стања у Специјалној затворској болници у Београду, после кога је и Дејан проглашен неурачунљивим. Њему је у уторак продужен притвор због сумње да је извршио кривично дело ометање правде.