НИЈЕ да нисмо хтели да је примимо. Маја се враћала у нашу кућу, и била код нас неколико пута. Али њен муж би увек долазио по њу и она би се због ћерке враћала животу са њим. Говорили смо јој да остане, да не иде, али она би одговарала да не може без детета.

Овако Мирослав и Мирјана Луковић из ивањичког насеља Црњево говоре, за "Новости", десетак дана после самоубиства њихове ћерке Маје Јовановић (30). Она је ставила себи омчу око врата пошто више није могла да трпи насиље од стране супруга. Мајка Мирјана сећа се да су се њих две телефоном чуле дан уочи трагедије.

- Рекла је да сутра долази у Ивањицу и да ће доћи да нас обиђе. Али, у току разговора сам чула да су се Маја и Верољуб жестоко посвађали. Сутрадан нас је дочекала та страшна вест. Она више није могла да издржи, трпела је да се не би растала од детета, а ево на овај начин се са њом растала заувек.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СУДБИНА ЖЕНЕ КОЈА СЕ УБИЛА ЗБОГ СУПРУГА: Лекари пријавили мужа, из страха цепала тужбе

Маја је, како сазнајемо, решила тога дана да оконча дугогодишње муке које је трпела. Сачекала је да прошлог уторка њен супруг В. Ј. одведе шестогодишњу ћерку А. Ј. код логопеда у ивањички Дом здравља. Потом је спремила одело за сахрану, саставила опроштајно писмо, и све то оставила у спаваћој соби. Наводно је написала да више не може да трпи ударце, нити бедан живот који је проводила крај свог 20 година старијег мужа у ивањичкој забити, у селу Чечина. Обесила се у штали, у свом домаћинству. Њена последња жеља била је да је сахране у Црњеву код родитеља, а да на њеном испраћају не буде супруг, што он није испоштовао!

Отац Мирослав скрхан болом не жели још да коментарише да ли су институције направиле пропуст и да ли би Маја данас била жива да су запослени у Центру за социјални рад правилно радили свој посао.

- Мог детета више нема, туга је огромна. Ми смо се трудили да јој помогнемо колико можемо, али били смо немоћни. Ако има правде у овој земљи надам се да ће се пронаћи одговорни и они који су погрешили у целом поступку - казао је Мирослав.

Маја Јовановић Фото Приватна архива

Да ли је било пропуста или не, то ће утврдити надлежни у Министарству за социјални рад коме је прослеђен овај случај. Према нашим сазнањима, ивањичкој полицији два пута је пријављивано насиље у породици Јовановић. Једном је то учинио Мајин отац, а други пут су то урадили лекари Дома здравља, којима је она признала да су повреде настале од премлаћивања од стране супруга. Тада је полиција донела хитне мере забране приласка жртви, а случај проследила надлежном тужилаштву и Центру за социјални рад у Ивањици. Оба пута тужилаштво је, међутим, закључило да нема елемената кривичног дела насиља у породици, вероватно због тога што је пред тужиоцем несрећна жена у страху за свој живот, повукла првобитну изјаву да је трпела насиље.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Надлежни реаговали по пријавама, дете остало код оца насилника због кога се убила мајка

Чињеницу да је два пута полицији пријављено насиље у породици Јовановић и да је случај прослеђен Центру за социјални рад, у изјави за "Новости" порекао је директор ове установе Дарко Новаковић. Он нам је рекао да му није познато да се у овом случају радило о кривичном делу, већ да су им пријављене "мање несугласице, размирице и неслагања међу брачним партнерима".

- Маји је нуђен сваки вид социјалне заштите, у виду прихватне станице или сигурне куће, што је она одбила - рекао је Новаковић.


СВЕКРВА СЕБИ ОДУЗЕЛА ЖИВОТ

НЕЗВАНИЧНО сазнајемо да ово није прва трагедија у породици Јовановић. Наводно Мајина свекрва, пре неколико година, такође се обесила у истој штали.