Виши суд у Београду одбио је предлог тужилаштва да одреди притвор тројици осумњичених за насилничко понашање приликом упада учесника протеста у зграду РТС-а и они ће се у даљем току кривичног поступка бранити са слободе.

Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду донео је решење којим је одбио предлог за одређивање притвора према У.С, М.П. и М.Ч, рекла је за Танјуг портпарол суда Бојана Станковић.

Она је додала да на ово решење Више јавно тужилаштво у Београду има право да уложи жалбу кривичном ванпретресном већу у року од три дана.

У питању су двојица осумњичених за уношење моторне тестере у зграду јавног сервиса, док је трећи осумњичен за напад на полицајца.

Сва тројица се терете за кривично дело "насилничко понашање на јавном скупу".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Седморица прекршајно осуђена због упада у зграду РТС-а

Због упада у зграду РТС-а у суботу у време емитовања другог Дневника, поред ових осумњичених, који одговарају кривично, шест окривљених је већ осуђено на 30 дана затвора због прекршаја "дрско и безобзирно понашање из Закона о јавном реду и миру", а један на новчану казну од 20.000 динара.

Председник Републике Александар Вучић рекао је да ће сутра погледати ове кривичне предмете, али да не жели ништа да прејудицира док се не упозна са детаљима случаја.

Председник Републике има могућност да аболира осумњичене за извршење кривичног дела од даљег кривичног гоњења, а поступак за аболицију, која је регулисана Законом о помиловању, покреће се по службеној дужности, односно може да га покрене само министар правде.

Познат је случај аболиције из 2012. године, када је бивши председник Србије Томислав Николић аболирао од кривичног гоњења некадашњег председника ФК Црвена звезда Драгана Џајића и друге осумњичене за злоупотребе са трансферима фудбалера.

Чувен је и случај Александра Ранковића, који је аболиран одлуком Јосипа Броза Тита на 4. брионском пленуму од кривичног гоњења за случај прислушкивања".

Када су у питању прекршајно осуђени због упада на РТС, Вучић сматра да у њиховом случају нема овлашћења за аболицију, те да се нада да ће Апелациони прекршајни суд уважити њихове жалбе, ослободити их и пустити из затвора.

Они су осуђени у недељу по хитном поступку и већ су смештени у затвор на извршење казне од по 30 дана затвора, јер у овом случају жалба не одлаже извршење пресуде.