ДРУГО основно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Драгољуба Симоновића, бившег председника општине Гроцка и предложило суду да га осуди на максималну казну од осам година затвора. Он се терети на подстрекавања осталих троје, такође оптужених, да запале гаражу, аутомобил и кућу Милана Јовановића, новинара "Жиг инфа", 12. децембра прошле године.

Прочитајте још - Јовановић: Нападаче снимиле камере са комшијске куће

Симоновић је оптужен за "тешко дело против опште сигурности", а поред њега, оптужени су и Александар Маринковић, Игор Новаковић, Владимир Михајловић. За Михајловића и Новаковића, као саучеснике, тужилаштво је предложило суду да их осуди на казне од пет година, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Тужилаштво је тражило и да се, свој четворици, изрекне и мера безбедности забране приближавања и комуникације са новинаром Јовановићем и његовом супругом Јелом Дељанин.

- Оваква одлука донета је, јер је током истражног поступка утврђено да је Симоновић подстрекао Михајловића да пронађе особу од поверења која би, у виду опомене, запалила Јовановићев аутомобил, дајући му прецизне податке о возилу и где се оно налази - каже се у саопштењу Тужилаштва.

Симоновић је за то, наводно, понудио новчану надокнаду, након чега је Михајловић подстрекао Новаковића, а овај потом ангажовао Маринковића, који је пристао да учини шта је од њега тражено.

Према оптужници, Маринковић је 12. децембра 2018. око 3.20 дошао до Гробљанске 21, где живи новинар Јовановић. Циглом је разбио прозор улазних врата гараже и у њу убацио стаклену, запаљену флашу са бензином. У пожару није било жртава, али причињена штета се процењује, по Тужилаштву, на око 5.648.299,63 динара.

Запаљена кућа и гаража Милана Јовановића

ДАО ОСТАВКУ

ДРАГОЉУБ Симоновић је до прошле недеље био председник општине Гроцка и високи функционер СНС, али је дао оставку, упорно тврдећи да је невин. Он је 7. марта пуштен из притвора, у којем је био од 25. јануара.

Бојана Цветковић Шијачки је раније признала да је помогла у паљењу куће новинара и осуђена је на шест месеци кућног затвора са електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.