СУДЕЋИ према догађајима са граничног прелаза "Градина", возила са новосадским регистарским ознакама постала су "пик" број један кријумчарима марихуане из Србије ка Бугарској и Турској. Ту констатацију потврђује прексиноћна заплена око 1,1 тоне овог опијата надомак "Градине", приликом дубинске контроле, у полуприколичарима новосадских таблица, али и догађај од 1. августа прошле године, када је овде такође у два празна новосадска полуприколичара заплењено 590 килограма марихуане.

Товар марихуане, заплењен у петак увече и вредан безмало седам милиона евра, на основу оперативних података открили су и запленили припадници БИА, СБПОК и Управе царине, који су виновнике шверца предали надлежном тужилаштву. Како је јуче саоштио МУП Србије, ухапшени су З. Р. (34) из Бачке Тополе, Н. М. (27) из Ловћенца, М. Т. (39) из Врбаса, као и Н. Г. (28) и Д. Д. (31) из Београда.

- Н. М., М. Т. и Н. Г. су ухапшени када је приликом претреса два камиона у близини граничног прелаза "Градина" са Бугарском, у посебно израђеним "бункерима" у приколицама теретних возила пронађена 1,1 тона марихуане у 706 пакета, упакованих у велике путне торбе. У наставку акције, полиција је у Врању ухапсила Д. Д. и З. Р., код којег је пронађено и 12.000 евра, и за кога се сумња да је организатор криминалне групе - наводи се у саопштењу.

Прочитајте још: Градина: Запленили 1.400 кг марихуане! (ФОТО)

Ухапшени су, како се наводи, осумњичени да су у дужем временском периоду кријумчарили марихуану из Србије преко Бугарске у Турску, при чему су дрогу набављали на територији Косова и Метохије, док су утовар у возила вршили на југу Србије, скривајући марихуану у прикључним возилима теретних камиона.

Ово је, иначе, убедљиво највећа количина дроге заплењена у једном дану на "Градини", а шаблон шверца потпуно је идентичан као у августу прошле године. У чеоној дуплој страни једног камиона, било је 25 торби са 704 пакета марихуане, укупне бруто тежине 804 килограма, а остатак такође у чеоној страни празног камона полуприколичара, распоређен у 56 пакета укупне тежине 293 килограма. Камиони су, наводи извор "Новости", били надомак "Градине", на једном паркингу и ту је почела контрола. Након откривања првих пакета, контрола је касније настављена на теретном терминалу где постоји просторија, тачније хала са радионицом за преглед друмских крстарица.

НИЈЕ СЛУЧАЈНОСТ Овакве заплене, каже наш извор са граничног прелаза "Градина", који је однедавно у пензији, не дешавају се случајно: - Оне су последица процене ризика, али и обавештајних података које између себе размењују надлежне службе наше и неке друге државе. У конкретним случајевима, очигледно је да је успостављена кријумчарска линија између наших и турских великих дилера и да су истражни органи тога и те како свесни. Како закључује наш саговорник, могуће је да су искоришћене и информације из истраге и са суђења кријумчарима који су ухваћени овде управо прошле године.

Идентична заплена десила се и 1. августа прошле године, када су овде такође била два полуприколичара новосадских таблица, који су кријумарили 590 килограма марихуане. Против виновника тог шверца воде се два одвојена поступка у пиротском Вишем суду, где су оптужени М. Ц. (51) из Новог Сада, у чијем је камиону откривено 274 килограма марихуане, и против М. К., (56) из Бојанића крај Добоја, који је такође био за воланом камиона новосадских таблица у којем је заплењен 291 килограм.


НАРКО-КАРТЕЛУ СЕ МОРА СЛОМИТИ КИЧМА

ЗАПЛЕНА 1,1 тоне марихуане на "Градини" била је највећа на територији наше земље у последњих десетак, а можда чак и 20 година, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Према његовим речима, пет ухапшених особа, држављани Србије, дају, како је нагласио, обрисе озбиљне организоване криминалне групе.

Министар је за РТС истакао да му је драго што се дешава оно на чему је инсистирао "да борба против нарко-трговине мора да буде најозбиљнија ствар у Србији".


- Добро је што више нисмо тако занимљиво тржиште и што највећа количина наркотика не остаје у Србији и не трује нашу децу. али ми морамо да се докажемо као озбиљан партнер, да спречимо да дрога додирне Србију и да сломимо кичму тим нарко-картелима који на најозбиљнији начин угрожавају безбедност деце широм света - рекао је министар Стефановић.