ВИШИ суд у Београду правоснажно је осудио на 15 месеци затвора Јована Вукотића, наводног вођу "шкаљарског клана" због коришћења фалсификованог македонског пасоша са његовом сликом, али на име Георги Андонов. Овом одлуком одбијене су жалбе тужилаштва, као и Вукотићевих бранилаца и потврђена је првостепена пресуда Другог основног суда у Београду од 30. новембра, којом је осуђен на годину и три месеца робије.



Прочитајте још:Вукотић: Нисам шеф "шкаљараца"

Вукотић је ухапшен 10. септембра прошле године у турском летовалишту Анталија, дан касније је депортован у Србију и од тада се налази у притвору, који му је одређен и продужаван због опасности од бекства и бојазни да би могао да понови кривично дело. Он му се урачунава и у казну затвора. То значи да ће, ако одмах буде упућен на издржавање казне, на слободу изаћи у - децембру.


Прочитајте још:ЗАСТУПНИК ВОЂЕ "ШКАЉАРАЦА": Вукотић неће ћутати на суду

На почетку суђења за фалсификовани пасош Вукотић, који има двојно држављанство, српско и црногорско је негирао да је вођа "шкаљарског клана". Ипак, није порицао да је путовао са фалсификованим пасошем, тврдећи да га је користио у државама ван Србије ради личне безбедности. Тада је тражио и да, до правоснажности пресуде, буде пуштен из притвора, уз понуђено јемство од 150.000 евра, што је Виши суд одбио.

Против Вукотића се води поступак у Црној Гори због утаје пореза коју он негира, а од недавно се налази и под истрагом тамошњег тужилаштва за покушај двоструког убиства у Котору 2016. године. И Грчка је за њим расписала међународну потерницу због шверца дроге.