УМЕСТО да памте уживање на снегу, деветоднево скијање и провод у швајцарском месту Цермат, Лозничани Зоран Јездимировић, Владан Митровић и Славиша Цвијановић, сећаће се хапшења и непријатности које су претрпели од полиције у тој земљи. Ни криви ни дужни, како кажу, били су ухапшени и сатима испитивани, жигосани као криминалци!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Америчкa држављанкa грешком ухапшена у Малом Зворнику ?

Драма је започела у петак док су се враћали кући са путовања. Заустављени су у месту Бриг. Са лисицама на рукама били су све време од 6.30 до 13 часова, на сат вожње од скијалишта. Полицајци су им, каже Зоран Јездимировић, угледни лознички привредник, одмах наредили да паркирају кола. Возач и власник аутомобила Владан Максимовић који ради у Немачкој, урадио је то без икаквог опирања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „НОВОСТИ” САЗНАЈУ: Румун неправедно робијао пет година

- Отворили су врата и у нас уперили пушке, говорећи да не мрдамо - прича Јездимировић. - Владан, који добро говори немачки, питао је шта се дешава. Уместо одговора, нас двојицу су одвели са лисицама на рукама на два различита брда. Славишу су, такође, са лисицама држали код кола. После неког времена, одвели су нас у полицију, постављали низ питања, а ми смо се само чудили свему што нас је снашло. У 13 часова саопштили су коначно да смо слободни.

Тројица Срба, који нису имали право да ангажују адвокате, инсистирали су да чују зашто су били ухапшени.

- Нашли сте се на погрешном месту и у погрешно време, шта ћемо, дешава се то, извините, рекли су швајцарски полицајци - присећају се наши саговорници.

У крају где су ухапшени, како се испоставило обијена је златарска радња, што се догодило пре отприлике годину дана. Зоран, Владан и Славиша сазнају после изласка из полиције, да је за њима била раписана потерница. Звали су их пријатељи и чудили се откуд они на потерници, која је стигла наводно и на друштвене мреже.

- Жигосани смо као тешки криминалци, без икаквог разлога, а онда се испоставило да је груба грешка - каже Јездимировић. - Инсистираћемо да се испита и казни онај или они који су "кумовали" да нам се овако поквари одмор у Швајцарској. Питали смо полицајце, онако очајни и љути због неправде, да ли нам то чине, без разлога, зато што смо Срби. Они су нам на то одговорили да то, наводно, нема везе. Па, са чим има везе?

ПИСАЛА И ЛОКАЛНА ШТАМПА

ЗОРАН Јездимировић показује да је локална штампа у Швајцарској, позивајући се на информације из полиције, објавила да су ухапшени осумњичени за пљачку златаре.

- А, осумњичени смо били ми. То што се после неколико сати установило да је грешка, значи, нема везе.