СКРИВЕНО оружје, за које се верује да је припадало албанским терористима и да је било намењено за нове нападе, пронађено је закопано у једном подруму на подручју општине Прешево - сазнају "Новости".

Прочитајте још: Албанци бране бисте злочинаца


Према нашим сазнањима, "штек" је откривен у селу Депце, где се током оружане побуне на југу централне Србије налазило једно од упоришта тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, којим је командовао Реџеп Алију, звани командант Реџа. Пронађене су две аутоматске пушке - амерички "томпсон" и совјетски ППС-43, једна кинеска и једна домаћа полуаутоматска пушка и две ручне бомбе кинеске производње, које су послате на вештачење. Наоружање је било у добром стању и могло се користити. Све то било је закопано на дубини од шездесетак центиметара у подруму напуштене урушене камене куће чији је кров изгорео у пожару.

Прочитајте још: ЗАКОН О МЕМОРИЈАЛИМА: Нови пропис руши Аћифа и терористе ОВК

Пажњу наших оперативаца привукла је чињеница да се ова кућа налази у близини војне базе "Печено брдо" и да припадници Војске Србије у овој области редовно патролирају, па се сумња да је постојала намера да наши војници буду мета напада. Такође, у близини је и административна линија, што омогућава да се, у кратком временском периоду, евентуални терористи пребаце са КиМ на подручје села Депце и обрнуто. Пут који се налази уз ову кућу иначе интензивно користе кријумчари који акцизну и другу робу шверцују између КиМ и подручја Прешева.

Претпоставља се да је откривено оружје део наоружања припадника ОВПМБ које је коришћено током сукоба између 1999. и 2001. године.

Највише борби тада се водило управо у околини Прешева.

Побуна је угушена 2001. године, када су српске снаге ушле у копнену зону безбедности и разоружале терористе.

Након што је побуна угушена, мањи део оружја које су користили терористи предат је државним органима, док је остатак арсенала пребачен на Косово и Метохију или је сакривен на југу централне Србије, најчешће на тешко приступачним местима у близини административне линије.


ГЊИЛАНСКА ГРУПА

РЕЏЕП Алију, један од команданата ОВПМБ у Прешеву, познат је као део Гњиланске групе ОВК којој се на терет ставља најмање 80 убистава цивила, али и отмице, силовања, мучење и злостављање. Злочини за које су били оптужени пред српским правосуђем почињени су у другој половини 1999. године, после окончања сукоба на КиМ. Жртве су им углавном били Срби, али и "нелојални" Албанци и Роми. Алијуу се за ове злочине судило у одсуству, али је у његовом случају пресуда била ослобађајућа.


НЕ ПОСЕЋУЈЕ КУЋУ


ВЛАСНИК напуштеног објекта у којем је оружје било сакривено са породицом живи и ради у Француској.

Према сазнањима српских оперативаца, он има и кућу у Гњилану, у којој живи један од његових синова, али у родно Депце, где се налази спорна кућа, нико од њих не долази.