МАЛИ Нишлија Андрија Станишић (14) преминуо је у суботу након операције уређног деформитета кичменог стуба у приват.ној клиници "Атлас".

Мој Андрија је оперисан 8. јануара. Доктор је успео да му исправи кичму, деформитет је нестао. Чинило се као да је његовим мукама дошао крај. Сликала сам га ипоказала му слику, а он је одушевљено рекао: “Мама, па да ли је могуће да сам ово ја?”. Онда је све почело да се компликује, органи нису прихватили промену у телу, једно по једно почело је да отказује.

Ово је за “Новости” испричала Мирјана Станишић, мајка малог Андрије Станишића (15) из Ниша, који је у суботу, након операције уређног деформитета кичменог стуба у приватној клиници "Атлас", преминуо. Он је на Универзитетској дечијој клиници у Београду довезен у суботу из приватне Опште болнице "Атлас" око 10.20 ради указивања лекарске помоћи. Преминуо је у 10.55 часова.

Грлећи његову слику, Мирјана кроз сузе прича да је Андрији највећа жеља била да се што пре врати у школу.


ОВО ЈЕ АНДРИЈА СТАНИШИЋ КОЈИ ЈЕ ПРЕМИНУО ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ КИЧМЕ: Последња жеља му је била да се врати у школу (ВИДЕО)


- Рекао ми је: “Мама, па ја ћу већ за два месеца моћи да се вратим у школу и то здрав” - прича она, док јој се сузе сливају низ образе, грлећи слику свог малишана. - Волео је историју и географију, а одличан је био у шаху. Недавно је освојио друго место на такмичењу у шаху, волео је да возо бицикл, обожавао је да проводи време са својим млађим сестрицама.

- Све је у први мах после операције било добро. Оперисао га је намчки лекар, стручњак. Сви са клинике су дали више него свој максимум и током операције која је трајала 12 сати и после тога. Када су га оперисали, лекар ми је рекао да дођем да га сликам, јер је напокон потпуно осправљен. Прве прогнозе биле су охрабрујуће, али органи нису прихватили промене које су настале након тога. Дуго је све било нагњечено. Почело је да отказује једно по једно. Изгубио је доста крви, није могао да мокри. Имао је излив воде у стомаку. Реанимиран је три пута, али на жалост, није му било спаса – испричала је са тешком муком она.

Фото: Принтскрин Јутјуб Приче из царског града

Његова бака Јевица Лилић каже да је Андрија све одушевљавао својим невероватним талентом.

- У школи је имао све петице, увек је све знао. Толико бистро дете, ма као компјутер. Волео је да учи, волео је своје другаре. Али, био је јако осетљив, организам му је био слаб, имао је честе упале респираторних органа, но држао се некако све до прошле године, када се разболео и пао у кому – прича његова бака.

Inspekcija "češlja" privatnu bolnicu "Atlas"

Од тога дана трајала је огромна борба за његов живот. Међутим, овај храбар дечак имао је чак шест операција пре тога - три операције кичменог стуба и три везане за дванаестопалачно црево. Како би се његово стање побољшало, била је неопходна корекција деформитета кичме и експанзија грудног коша помоћу посебног имплантанта.

Његова породица није имала финансијске могућности да плати интервенцију која је потребна, па су се обраћали за помоћ и грађанима. Како су објаснили, Андрија је био спреман за операцију још крајем 2016. године.

OGLASILA SE PRIVATNA KLINIKA "ATLAS": Bila je to operacija kojom se spasava život, operisao ga hirurg iz Nemačke, zahvat trajao 12 sati


Међутим, тада је доживео анафилактични шок, генерализовану реакцију преосетљивости, хиперсензитивну алергију - она је нагла, често смртоносна и настаје после примене парентералних лекова.

Тада је извршена реанимација у Нишком клиничком центру, након чега је био упућен на опоравак у Турску. У београдску болницу болницу "Атлас" примљен је 6. јануара ради операције кичменог стуба, а операцију је извршио доктор М. С. два дана касније. Засада се не зна узрок смрти, а по налогу заменика тужиоца Вишег јавног тужилаштву у Београду, тело дечака транспортовано је у Институт за судску медицину ради обдукције.


DOVEZEN IZ PRIVATNE KLINIKE GDE JE OPERISAO KIČMU: Dečak preminuo u Tiršovoj, istraga u toku


ЗА АНДРИЈУ ЦЕЛА СРБИЈА ПРИКУПЉАЛА НОВАЦ

Андрија је боловао од конгениталног деформитета кичменог стуба, а за скупу операцију његова породица обраћала се и Хуманитарној организацији "Буди хуман". Новац је прикупљала и нишка химанитарка Марина Адамовић.


Фото: будихиман.рс


- Андријини родитељи нису имали пријатеља који би здравствени проблем детета спојио са утицајним личностима. Кренули смо сами урличућући колико нам је грло дозвољавало. Град се одазвао, народ, познаници из иностранства, новинари... У пет до 12, сакупљен је новац, али Андрији је било све теже. Чекали смо вест, дочекали - спреман је, ипак, за операцију после пар реанимација због гушења и ослабљдног рада срца. Настављено је друго прикупљање и оно је успело, захваљујући суграђанину који је покупио сав новац из куће, отишао у банку и донео позајмицу од 400.000 динара! Обрадовали смо се поново када је мајка написала да је оперисан и да је добро, али ето како се све завршило – рекла је ова нишка хуманитарка.