У СТРАВИЧНОМ судару "фијата пунто" и аутобуса "Југопревоза", У четвртак ујутру око 6.45, на Чокотином брду недалеко од Крушевца, погинуо је Стефан Илић (26). Његова супруга Јована Миленковић (25), која је била у деветом месецу трудноће, тешко је повређена, због чега је беба царским резом донета на свет и њено стање је, такође, опасно по живот. У удесу су лакше озледе задобили и Јованина сестра Теодора Миленковић (21), као и њихов отац, Саша Миленковић.

Прочитајте још - СУДАР АУТО-ШЛЕПА И АУТОБУСА: Једна особа погинула, 13 повређено (ФОТО)

Према незваничним информацијама, претпоставља се да је аутобус, који се кретао из правца Крушевца ка Каонику, односно Рибарској Бањи, проклизао и тако прешао на супротну траку. Трагови контакта аутобуса са банкином били су видљиви на десној страни коловоза. Од смрсканог "фијата", по снегу су остали делови мотора и шасије, поломљена регистрациона таблица...

Хитна помоћ је муњевито реаговала и до болнице превезла троје повређених из аутомобила, али су зато ватрогасци сатима покушавали да дођу до тела настрадалог возача Стефана Илића.

- Ништа нисмо могли да учинимо - сведочи, за "Новости", повређени Саша Миленковић, Јованин и Теодорин отац. - Из Каоника смо ишли ка Крушевцу, а на кривини се нашао аутобус. Директно је ударио у нас. Викнуо сам нешто, али то је био крај, само нас је понео.

Несрећни човек у приземљу крушевачке Хирургије није ни размишљао о повреди главе и стомака, које је задобио у удесу. Чекао је време за посете како би обишао ћерке. Јована се тек породила и у четвртак је била у тешком стању, док се Теодора налазила ван животне опасности. Родбина и пријатељи били су са њим и надали се бољим вестима о повређенима. Све време су звали лекаре Клиничког центра Крагујевац, где је новорођенче превезено из Крушевца.

- На телевизији сам прво видела шта се догодило, а онда ми је јавила ћерка - говори тихим гласом потресена Мирјана Тамбурић, мајка настрадалог возача Стефана Илића. - Бар да ми се снаја и беба извуку. Био је добар возач, али сада није било помоћи.

Млади брачни пар тек је отпочео заједнички живот у Ђунису. Њихово прво дете је требало да дође на свет 24. јануара. Трагедија на регионалном путу Д-215 променила је све планове. Млада трудница примљена је у крушевачку болницу у изузетно тешком општем стању, витално угрожена.

- Одмах су урађене неопходне хитне процедуре - предочава, за "Новости", Савко Марковић, начелник Службе анестезије, реанимације и интензивног лечења Опште болнице Крушевац. - Хитно је формиран тим хирурга и гинеколога, који је донео конзилијарну одлуку да се трудница породи, односно уради оперативан захват како би се спасли и мајка и дете. Беба је реанимирана по рођењу, успостављени су задовољавајући витални параметри, и превезена је у Клинички центар Крагујевац.

Болница у Крушевцу

Борба за живот младе мајке наставила се и после обављеног царског реза. У операциону салу пребачена је још једном у току поподнева. Њена сестра Теодора Миленковић је примљена у Јединицу интензивног лечења хируршког сектора у релативно тешком општем стању са знацима трауматског стреса.

- По пријему су урађене адекватне дијагностичко-терапијске процедуре и констатоване су контузионе повреде грудног коша. Она је сада ван животне опасности - напомиње нам др Савко Марковић.

Стефан и Јована

У центру за неонатологију Клиничког центра у Крагујевцу је, после саобраћајног удеса у Крушевцу, збринута беба која је на свет дошла царским резом. Лекарска екипа, предвођена др Драганом Ристић, директорком овог центра, интубирала је дете. Утврђено је да беба није озбиљније повређена, али такозвана вештачка плућа нису јој у потпуности стабилизовала здравствено стање. Према процени лекарског тима, беба је и даље у животној опасности.СЕСТРЕ НА ЗАДЊЕМ СЕДИШТУ

КАКО сазнајемо, "фијатом" је управљао Стефан Илић, док је на месту сувозача био његов таст, Саша Миленковић. Рођене сестре, Јована и Теодора Миленковић биле су на задњем седишту. Јована је седела одмах иза супруга. Сви детаљи директног удеса још увек се проверавају у истрази коју води Основно јавно тужилаштво.


ЗАДРЖАН У ПОЛИЦИЈИ

ЗБОГ сумње да је извршио тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, возачу аутобуса Ј. Б. (36) из околине Крушевца одређено је задржавање до 48 сати и у законском року ће, уз кривичну пријаву, бити приведен тужиоцу.

Иначе, после удеса формирале су се колоне возила са обе стране друма, будући да је реч о фреквентном путу.