ЗАМЕНИК начелника Трећег одељења београдске полиције (задужено за расветљавање убиства и силовања) Дејан Јовић (46) приведен је у среду Вишем јавном тужилаштву у Београду због сумње да је злоупотребио службени положај и трговао утицајем. Поред њега приведено је још неколико полицајаца, али и других особа широм Србије због разних кривичних дела, којима је буџет оштећен за више од милион евра.

У више акција ухапшено је 10 особа, док је против четири поднета кривична пријава у редовном поступку. Међу приведенима су тројица полицајаца, бивши руководилац у "Телекому Србије", овлашћено лице Синдиката железничара Србије, некадашњи руководилац Комерцијалне банке...

Највише пажње изазвало је хапшење заменика начелника одељења за расветљавање убистава у Београду. Поред њега, кривична пријава у редовном поступку поднета је против полицијског службеника ПС Звездара. У саопштењу полиције се наводи да је Дејан Јовић осумњичен да је 1. новембра ове године полицијском службенику ПС Звездара рекао да не предузима мере из своје надлежности према једном мушкарцу, за којим је била расписана потрага због кривичног дела насиље у породици. Проверама је утврђено да се по предмету није поступало у складу са законом, а полицијски службеник је осумњичен да је свесно обуставио даљи рад у том случају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ухапшени полицајци због злоупотребе службеног положаја

Ухапшени Дејан Јовић је осумњичен и да је у 16 ситуација неовлашћено приступао подацима грађана у систему ЈИС МУП Србије и те информације саопштавао трећим лицима. Осумњиченом је Виши суд у Београду одредио притвор до 30 дана.

И један краљевачки полицајац нашао се иза решетака. Н. Ђ. (28) је осумњичен да је 7. децембра 2018. године упозорио мушкарца да је у Полицијску управу у Краљеву стигла наредба за привођење његовог сина ради издржавања казне затвора. Полицијски службеник му је, како се сумња, рекао да пренесе сину да се сакрије, јер ће га полиција тражити, што је он и учинио, након чега је његов син постао недоступан полицијским службеницима.

По налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапшени су Б. М. (54), овлашћено лице Синдиката железничара Србије, С. В. (36), бивши руководилац у предузећу "Телеком Србија", А. Д. (32) и Ј. М. (36) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба положаја одговорног лица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Полицајац са сином диловао дрогу

Осумњичени Б. М. се терети да је организовао криминалну групу, која је од 2016. до маја ове године злоупотребљавајући могућности "Телекома" које се односе на провере и продају пакета, који укључују мобилне телефоне веће вредности, противправно присвојила око 160.000 евра.

Он је осумњичен да је подносио захтеве за куповину пакета који укључује добијање мобилних телефона. Потом је, како се сумња, преузимао пакете, у оквиру којих и телефоне марке "ајфон" и "самсунг" велике вредности, без испуњавања уговорних обавеза према "Телекому". Телефоне су, како се сумња, остали чланови групе потом продавали грађанима, а са друге стране закључивали фиктивне уговоре користећи идентитете других физичких лица, држављана Србије, без њиховог пристанка и знања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Крагујевац: Ухапшен полицајац умешан у отмицу младића


Иза решетака је и припадник МУП Н. К. (41), запослен у Сектору за материјално-финансијске послове, због сумње да је извршио три кривична дела примање мита. Он је осумњичен да је од руководилаца два предузећа и још једног мушкарца у више наврата захтевао и примао новац, како би им омогућио увид и доставио део пословне и финансијске документације Сектора за материјално-финансијске послове МУП. Ухапшени је, како се сумња, на овај начин себи прибавио противправну имовинску корист у износу од 62.000 динара.

У Крагујевцу је приведен К. С. (35), руководилац фирме Trade express, и Б. Г. (33), запослен у овом предузећу, због сумње да су извршили три кривична дела пореска утаја. Због сумње да је починио иста кривична дела расписана је потрага за С. М. (45).

Они се терете да у периоду од јануара 2016. до краја 2017. године, у пореским пријавама нису приказали производњу и испоруку бетона, продају фракција песка и набављених половних аутомобила из иностранства, при чему новац од продаје није уплаћен на пословни рачун предузећа. На тај начин су, како се сумња, избегли плаћање пореза од 49.759.676 динара.

Кривична пријава у редовном поступку поднета је против одговорног лица једног сектора у Комерцијалној банци, док је расписана потрага за бившим руководиоцем Комерцијалне банке, А. П. (56). Они су осумњичени да су током 2016. године фаворизовали агенцију "Креаб" из Стокхолма да без спровођења поступка јавне набавке добије посао о пружању услуга корпоративног и финансијског ПР-а у поступку приватизације Комерцијалне банке. Банка је оштећена за 45.548.555 динара.


УСЛУГЕ ЗА АМСС

ПРОТИВ једне Београђанке, власнице фирме "Тања комуникејшн" поднета је пријава у редовном поступку. Она се сумњичи да је од 2013. до краја 2015. закључила три уговора о пружању маркетиншких, рекламних и услуга промоција у медијима за фирму "АМСС Осигурање". Плаћено јој је укупно 2.900.000 динара на рачун њене агенције, а на име услуга које, иначе, нису извршене.