ЈОВАН Јовица Вукотић, наводни вођа "шкаљараца", понудио је суду за излазак из притвора и одбрану са слободе - 150.000 евра, незванично сазнају "Новости".

Ово је информација коју смо добили након данашњег суђења у београдском Другом основном суду, који против Вукотића води поступак због оптужби да је фалсификовао пасош. Рочиште данас није процесно потрајало дуго, јер у суд нису стигла тражена документа из Турске, везана за његово тамошње хапшење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вукотић: Нисам шеф "шкаљараца"

Међутим, у судници је било поприлично драматично, јер су Вукотићеви браниоци затражили његово пуштање из притвора, а притом и "испрозивали" надлежне. Адвокат Боривоје Боровић је најпре суду доставио записник о Вукотићевом саслушању у Турској и предложио да се "размисли" о томе да ли је уопште неопходно да се за једно "банално дело", за које се изриче условна осуда, траже списи из иностранства.

- Према нашем закону, уколико је суд покренуо поступак, не важи утврђивање да ли је то исто дело урађено и у Турској - рекао је Боровић, а потом испрозивао надлежне, импутирајући им да "намештају" његовом клијенту. - Мом клијенту, који иначе никад није осуђиван у Србији, неовлашћено је узет ДНК. Намештају му се тежа кривична дела, а суд и тужилаштво у томе учествују. Имам информације да се и на одређена притворена лица врши притисак да сведоче против Вукотића и заузврат им се нуди статус сведока сарадника.

Други Вукотићев бранилац, адвокат Зора Добричанин, истакла је да је њен клијент "једини притвореник у Србији, који је у притвору због фалсификовања докумената".

- Предлажем да суд укине притвор Вукотићу, или га бар, замени неком блажом мером. Вукотић је пријављен у Црној Гори, а борави у Србији. С обзиром на то да је суду доставио обе адресе, то је доказ да нема намеру да бежи и зато, уместо притвора, предлажемо меру забране напуштања стана или пак јемство које нудимо - објаснила је Добричанинова, не желећи да јавно каже о којој је своти реч.

Она није навела адресу на којој би Вукотић боравио, већ је то суду доставила у писаном облику. Заменик тужиоца се пак, успротивио предлогу одбране да Вукотић буде пуштен из притвора, сматрајући да и даље постоје законски услови да он буде у Централном затвору. О предлогу бранилаца за одређивање кућног притвора Вукотићу или о понуђеном јемству, тужилаштво има рок од три дана да одлучи.

Како "Новости" сазнају, с обзиром на то да наводном вођи "шкаљараца" 7. новембра истиче недавно потврђено решење о притвору, о истом ће данас одлучивати Други основни суд.

Наредни претрес Јовану Вукотићу, којег иначе, потражују у Црној Гори због утаје пореза, али и у Грчкој због шверца дроге, заказан је за 30. новембар, до када би требало да стигну и списи из Турске, где је ухапшен са лажним македонским пасошем.

ДАО ОБЕЋАЊЕ

ЈОВАН Вукотић негира да је вођа било каквог клана и тврди да никада у Србији није починио ниједно кривично дело. Лажни пасош је, каже, користио ван наше земље и то "безбедности ради". Устао је са оптуженичке клупе и обраћајући се суду, гласно обећао:

- Гарантујем да ће све бити тако како је рекла моја адвокатица. Дајем обећање да ћу се, уколико изађем из притвора, одазивати на сваки позив, да немам намеру да напуштам Србију и да ћу на све претресе долазити сам или у пратњи своје фамилије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Прика неће бити сведок сарадник у поступцима против клана Луке Бојовића и "шкаљараца"

ПОДРШКА ПОРОДИЦЕ

НА данашњем претресу, који је као и прошлог пута био под јаким безбедносним мерама, Јовици Вукотићу подршку су дали његов отац Веско, као и невенчана супруга, манекенка Дејана Живковић (на слици).

Вукотић им се, обома, насмешио кад је улазио у судницу, а они су му климањем главе отпоздравили. Све је протекло у најбољем реду, али је Вукотићев отац ипак на крају суђења, излазећи из суднице, и сам прокоментарисао како се све "монтира" његовом сину, те потом љутито изашао из зграде.