ФОТОГРАФИСАЊЕ на литици изнад Дрине завршило се трагично по Милоша Ристића (27) из Београда, који је у петак по подне смртно страдао после пада у понор уз стрми пут Перућац - Митровац на Тари. Чим су пријатељи несрећног младића алармирали за помоћ, три возила ватрогасаца спасилаца МУП Србије из Бајине Баште кренула су на лице места, а убрзо су им се придружила четворица ужичких колега из Тима за рушевине, два члана Добровољног ватрогасног друштва и два ренџера националног парка Тара.

Нажалост, спаса није било.

Ристићево тело откотрљало се до дна литице обрасле густим растињем и ватрогасци су одлучили да се до њега спусте помоћу ужади с врха амбиса, под светлошћу рефлектора, јер је већ падао мрак.

- Пријатељи унесрећеног рекли су нам да су љубитељи олдатјмера из Београда и да су после вожње застали да се фотографишу на стени на месту званом Кртице, на самој ивици понора. Кад су устали и кренули ка возилима, Ристић је изгубио равнотежу и сурвао се унатрашке у провалију. Један од његових другова је пожртвовано али непромишљено почео да се спушта у амбис у нади да ће му помоћи, па замало да имамо две жртве. Он нас је звао са литице и рекао да уопште не зна како је сишао и како да се врати - каже за "Новости" Петар Ракић, командант ватрогасно-спасилачке јединице МУП из Бајине Баште, који је руководио акцијом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТРАВИЧНА ТРАГЕДИЈА НА ТАРИ: Младић из Београда пао са литице у амбис дубок 200 метара

Он и његове колеге су готово целу ноћ провели на рубу понора, прво покушавајући да стигну до несрећног младића и помогну му, а затим подижући његово мртво тело.

- Прво смо мислили да можемо да стигнемо до њега пењући се уз литицу, просецајући пут, али је растиње било исувише густо, а нисмо смели да губимо време. Трочлани тим почео је да се спушта низ ужад и изгледало је да понор нема краја. Кад смо спајајући ужад стигли до 170 метара, колеге су јавиле да су дошле до момка, али да нажалост не даје знаке живота. Полако смо почели да га извлачимо и акција се завршила тек после два ујутро - каже Ракић.

Ватрогасци жале због изгубљеног младог живота и упозоравају туристе да не ризикују главу због селфија.

- Нажалост, било је само питање времена кад ће се несрећа догодити. Огроман број људи, потпуно занемарујући сва правила безбедности, паркира возила на путу и застаје крај ивице понора да би направили селфи с Дрином и Перућцем у позадини. Жао нам је овог младог живота и надамо се да ће бар други из ове трагедије извући поуку - потресено каже Ракић.