ЈОВАН Јовица Вукотић (38), који је према оперативним сазнањима безбедносних служби један од вођа такозваног шкаљарског клана, покушава да склопи споразум о признавању кривице са Другим основним тужилаштвом у Београду! Према незваничним сазнањима "Новости", у току су разговори између Вукотића, његових бранилаца и правосудних органа.

Вукотић је, како сазнајемо, спреман да призна да је користио фалсификоване исправе, да је поменута документа купио, као и да их је користио током путовања по Европи, али и у Турској, тачније у летовалишту Лара, код Анталије, где је и ухапшен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вођа "шкаљараца" у рукама наше полиције

- Он пристаје да "одлежи" казну коју постигне споразумом - наводи извор "Новости". - Помиње се годину дана затвора, али о томе се тек договара и преговара. У овом тренутку он жели да што пре то заврши, јер сматра да ће тако брже да изађе на слободу. Није наиван, схватио је да га српска полиција већ извесно време "ради" и плаши се докле је стигла та истрага.

Овај "шкаљарац" већ је дуже време на радару српске и црногорске полиције и безбедносних служби. Али, за њега су више него "заинтересоване" Грчка, као и друге државе Западне Европе. "Шкаљарски клан" се помиње као једна од важних карика у кријумчарењу великих количина кокаина из Јужне Америке ка Европи.

- Српска полиција, међутим, има оперативне податке да је Вукотић повезан са више бруталних ликвидација почињених у Београду - наводи наш саговорник. - Већ дуже време истражују се злочини припадника "шкаљарског клана". Неки од њих су решени, као што је ликвидација високопозиционираног припадника супарничке "кавачке екипе" Даворина Балтића на Врачару, првог дана ове године.

Осумњичени Јован Вукотић

МУП Србије је недавно саопштио да је идентификован убица у овом случају и да је за њим расписана црвена Интерполова потерница. Његово име није обелодањено. Ипак, клупко злочина које су починили припадници "шкаљараца" у српској престоници почело је да се одмотава убрзо после суровог убиства Александра Станковића, једног од навијача Партизана.

- Оперативци српске полиције су склапали коцкицу по коцкицу у истрази о "шкаљарском клану" и дошли до запањујућих открића - наводи наш извор. - Они су организовали злочине, али су и директно одговорни за нека смакнућа. До танчина је разоткривена и њихова мрежа сарадника не само у Србији, већ и Црној Гори и шире. Међу њиховим "покровитељима" има политичара, па чак и полицијских главешина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вукотић: Нисам члан ниједне криминалне екипе

Име Јовице Вукотића је у врху "шкаљарског клана", али је, према оперативним полицијским сазнањима, у тој мафијашкој екипи на челу Игор Дедовић, за којим се сада трага. Његов најближи сарадник је Иван Павловић Икер, који у затвору у Сремској Митровици издржава вишегодишњу казну за шверц кокаина. Овом врло суровом и бруталном которском клану је хапшењем Вукотића задат озбиљан ударац.

Полицајци испред тужилаштва док је Вукотић саслушаван Фото З. Јовановић

ОПАСНОСТ ОД НОВИХ ОБРАЧУНА

ПРОЦЕНЕ безбедносних служби су такве да би у наредним месецима могло да дође до нових обрачуна, па и коначног расплета између две которске екипе. Посебно, јер се у целу ту причу одавно уплео Лука Бојовић.

- Одскора, међутим, много јачи "играчи" преузели су ту борбу од "шкаљараца" и "кавчана" - наводи наш саговорник. - То је сам врх мафијашке хоботнице. Иза свих тих бруталних обрачуна крије се преузимање кокаинског тржишта. Наредни месеци ће то и показати.