СТЕФАН Дабетић (26) и Аца Шимунов (41) погинули су данас током радова на изграњи куле Б у оквиру комплекса "Београд на води". Несрећа се догодила око 9.40, а екипе Хитне помоћи брзо су стигле на место трагичног догађаја. Нажалост, лекари су могли само да констатују смрт.

Према првим, незваничним информацијама, пословођа и помоћник геометра, у тренутку несреће били су на 22. спрату куле. Околности погибије званично нису познати, али како "Новости" сазнају, двојица радника су пропала кроз оплату, привремену конструкцију, која бетон држи на месту приликом ливења, док не очврсне. Они су били на висини од око 70 метара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НЕСРЕЋА НА ГРАДИЛИШТУ: Преминуо радник који је пао са зграде на Палилули

- Шимунов је сам стајао на оплати десетак минута и све је било у реду - рекао нам је наш извор. - Тада је наишао Дабетић, који је пришао старијем колеги да му се јави. Чим је закорачио на дрвену конструкцију, она је попустила. Како је оплата каскадно постављена испод ње ничега није било да заустави пад радника.

Како смо незванично сазнали, осталим запосленима на градилишту је дат слободан дан. Њихове колеге, ангажоване на градњи у непосредној близини, шокирани су трагедијом.

- Не знам шта да вам кажем, тек када смо чули сирене, схватили смо да се догодило нешто лоше - рекао нам је један.

На место трагедије, нешто пре 11 сати, стигла је Инспекција рада. Такође, заједно са полицијом, изашли су и надлежни из Првог основног јавног тужилаштва у Београду.

- Након увиђаја дали смо налог полицији и инспекцијама да прикупе комплетну документацију у вези са овим грађевинским објектом - рекла је за "Новости" портпарол Тужилаштва Александра Ђенадић. - Такође, наложено је да се узму изјаве очевидаца. Тек када буде достављено све што је тужилаштво тражило, размотрићемо даље поступање у овом предмету.

Погинули су били запослени у фирмама подизвођачима, које је ангажовала компанија "Штрабаг". Реч је о компанији "Копра д.о.о", где је радио пословођа Дабетић, односно фирми "Велестрој", одакле је геометар Шимунов. Из ових кооперантских фирми данас нисмо успели да добијемо коментар.

Поводом страшне несреће, данас се огласио "Штрабаг".

- Радници који су на градилишту изгубили живот су у потпуности били обучени за све ситуације и уредно пријављени - истиче се у саопштењу фирме. - Околности указују на то да је реч о несрећном случају, иако су примењене све прописане мере заштите на свим позицијама градилишта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ТРАГЕДИЈА КОД ЛУЧАНА: Обрушила се бетонска плоча, један радник погинуо, други тешко повређен

Нико од оних ко се затекао у овом делу "Београда на води" није желео да коментарише страшну трагедију. Око поднева, на место несреће стигла су погребна кола, а нешто касније и још једна екипа Хитне помоћи. Како смо незванично сазнали, лекари су добили позив да је некоме позлило. Претпоставља се да је реч о родбини настрадалих, који су дошли да идентификују тела.

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА

КОМПАНИЈА "Београд на води" изразила је најискреније саучешће породицама двојице радника.

- Компанија ће пружити помоћ у истрази свих околности несреће која се догодила на градилишту, а коју спроводе надлежни органи - пише у саопштењу. - На свим нашим градилиштима примењују се највиши стандарди безбедности, заштите на раду и план превентивних мера. У реализацији пројекта ангажујемо искључиво реномиране извођаче са високим стандардима у примени прописа из области безбедности и здравља на раду. Све зграде пролазе кроз редовне провере које се примењују при извођењу грађевинских радова, у складу са законом.

НЕ ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈТЕ ТРАГЕДИЈУ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је у име Владе Србије саучешће породицама радника који су данас страдали на градилишту у "Београду на води" и истовремено апеловала на политичке странке да овакве трагедије не злоупотребљавају у политичке сврхе.

- Ово је велика трагедија, али то је, нажалост, нешто што се дешава свугде у свету, јер је рад на грађевини високоризичан посао - рекла је Брнабићева.

Премијерка је навела да подаци најразвијенијих земаља света показују трагичан и забрињавајући тренд. Она се позвала на информације да је у САД, по последњим званичним подацима из 2016. чак 5.100 радника изгубило живот на свом радном месту, што је у просеку више од 14 радника дневно.

ХРОНОЛОГИЈА

ОД 29. августа, ово је шести случај погибије грађевинских радника у Србији. Последња несрећа са смртним исходом забележена је у среду, када је бетонска плоча пала на Благоја М. (65). Он је био ангажован на грађевинским радовима на објекту у селу Дљин код Лучана. Зоран Анастасијевић (41) из Сурдулице погинуо је док је радио на увођењу кабловске телевизије у једној породичној кући.

Београд памти смрт Небојше Туровића (58), који је страдао у Улици кнеза Милоша, када се на њега обрушио зид. Такође, и погибију Т. С. (42), који је пао са објекта у Булевару Милутина Миланковића. Обојица су радила на црно.