КОТОРАНИН Јован Јовица Вукотић, означен као вођа "шкаљарског клана", који је пре неколико дана ухапшен у турском летовалишту Анталија, саслушан је данас у Другом основном тужилаштву у Београду након чега му је одређен притвор до 30 дана. Осумњичен је за фалсификовање исправа, а како смо незванично сазнали, у питању је лажни македонски пасош. Он је изнео одбрану оспоривши месну надлежност тужилаштва и тврдећи да је нелегално ухапшен.

Вукотић је доведен данас на саслушање око 10.30, из београдског Централног затвора уз јаке мере обезбеђења и у пратњи припадника САЈ. Из безбедносних разлога осумњиченог су џипом спровели кроз гаражу. Приведени Вукотић је, од присутних новинара, фото-репортера и грађана, крио лице под капуљачом. Специјалци који су га довели пак, били су под фантомкама и наоружани дугим цевима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вођи "шкаљараца" прво суде у Србији, па у Грчкој?

Саслушање пред тужиоцем је трајало неколико сати. Друго основно тужилаштво предложило је суду да Вукотићу одреде притвор због опасности од бекства и бојазни да не понови кривично дело. Вукотићу се на терет ставља кривично дело фалсификовање исправе, односно пасоша, са којим је ухапшен у Турској пре два дана. Приликом хапшења у Турској он је наводно користио лажни македонски пасош.

- Вукотићева одбрана, осим што оспорава месну надлежност тужилаштва које води поступак против њега, такође је тврдила да наше правосуђе није надлежно за процесуирање овог кривичног дела јер он пасош није користио на територији Србије - незванично сазнајемо.

Велики број полицајаца био је испред тужилаштва током саслушања

За дело за које га терете, наш закон предвиђа затворску казну у трајању од три месеца до пет година. Вукотића, иначе, Грчка потражује, како су раније рекли из МУП, због кријумчарења 136 килограма кокаина. С обзиром на то да је српски држављанин, Турска га је изручила Србији. Остаје нејасно да ли ће Вукотић бити испоручен Грчкој или ће тај предмет бити уступљен домаћем правосуђу. Ову дилему нису могли да нам разреше ни из Министарства правде.

Међутим, отац Јована Вукотића, Веско, обратио се црногорским медијима са информацијама које демантују прву верзију хапшења. Он је, у изјави коју је дао за "Дан", оптужио црногорске државне органе да нису ништа предузели како би заштитили његовог сина, држављанина Црне Горе.

- Што се тиче дезинформације коју су објавили штампани медији у Црној Гори и Србији да су ухапшена браћа Јован и Игор Вукотић, истинита је таман колико и оптужница која је подигнута против Игора од Специјалног државног тужилаштва - навео је Веско Вукотић. - У њој тврде да је био спреман за ликвидацију појединих полицијских инспектора за које никада није чуо.

Он је саопштио да је Јован ухапшен у изнајмљеном стану у туристичком месту Анталија.

- Када су га привели, о јаду су се забавили што ће с њим. Нема никакво недело учињено у Турској осим што је имао туђи пасош, а то је за њих безначајна ствар. Црна Гора се није заинтересовала за свог грађанина, па да од Турске тражи да га депортују у домовину. Зато се заинтересовала Србија и послала специјални авион да га неколико сати од хапшења практично киднапују и доведу у Србију, иако ни тамо нема никакав прекршај. Не знам која се то земља одриче својих држављана.

Он је рекао и да је његов син од 2012. имао и српски пасош "јер је имао озбиљну намеру да се са породицом пресели у Београд и да у тој метрополи школује децу и остане да живи, као и због лошег стања у Црној Гори".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Тужилаштво тражи притвор за Јовицу Вукотића

- Када је упозорен да се мора одрећи једног да би задржао друго држављанство, било је логично да задржи црногорско. Преко адвокатске канцеларије Анђелић из Подгорице обратио се Амбасади Србије за поништење србијанског држављанства и вратио им путну исправу - објашњава отац ухапшеног. - Дана 27. фебруара 2018. МУП Црне Горе обуставио је поступак одузимања држављанства на основу Јованове изјаве да жели да га задржи. Србија му није дала отпуст из њиховог држављанства, тако да му је њихов пасош враћен иако га он не користи.

СЕРИЈА НАПАДА

ЈОВАН Вукотић је у затвору у Спужу провео девет месеци од новембра 2014. до августа 2015. године, због помагања у покушају убиства 2002. Више пута је био мета напада у Котору и Београду. Пре десет година, на приобалном путу у Доброти, на његов БМВ испаљено је неколико метака из аутоматског оружја. На кућу њиховог оца Веска, 2013. године бачена је "кашикара".