Моје дете никада раније нијо било болесно. Био је здрава беба. За девет дана напунио би десет месеци. Не могу да верујем да га више нема и да је умро због повишене температуре и повраћања, а на време смо га одвели лекару. Водили смо га у сеоску амбуланту, онда у Зрењанин. Лекар је тамо рекао да није ништа озбиљно, а дете је увече умрло.

Овако почиње своју исповест Драгана Лакатуш (20) из Српске Црње, којој је у петак преминуо деветомесечни син Ларис, а онда се због те трагедије супруг Филип (19) неколико пута избо ножем, али на срећу, живот му није угрожен.

Прочитајте још - ТРАГЕДИЈА У СРПСКОЈ ЦРЊИ: Избо се ножем због смрти сина

Док се Филип опоравља на Клиници за грудну хирургију у Сремској Каменици, где је оперисан, Драгана нам је испричала шта се дешавало тог, за ову породицу кобног петка.

- Дете је имало високу температуру и дали смо му сируп који му је у четвртак преписала докторка у амбуланти. Био је поспан. Сутрадан сам звала докторку која је рекла да га поново доведем ако температура не спадне за пола сата и да ће дати упут да идемо у Зрењанин. То се и догодило. Дете је у међувремену повраћало. Када смо дошли у болницу у Зрењанин, доктор је на брзину погледао дете, рекао да је све то због зубића и да ништа није опасно. Питала сам га да ли треба да остане у болници, а он је одговорио да не треба и да терапију могу да му дам код куће на кашику. Била сма спремна да са својом бебом останем у болници - тврди Драгана Лакатуш, која је изгубила своје прво дете.

ОПЕРИСАН РОДИТЕЉИ су такође пратили дете, а када су на Пријемном одељењу кикиндске болнице сазнали да им је дечак преминуо, отац Филип Лакатуш (19) се неприметно издвојио од осталих и чак 19 пута избо ножем. Након указане помоћи, одмах је пребачен на деље лечење у Сремску Каменицу где је оперисан и опоравља се.

Каже да јој је синчић клонуо на рукама чим су из Зрењанина стигли кући у Српску Црњу и да су одмах из дворишта поново аутом отишли у сеоску амбуланту.

- Лекари су домах рекли да дете лоше дише и да они ту ништа не могу да ураде, па су га одвезли у болницу у Кикинду. Нажалост, моја беба је издахнула и пре уласка у зграду болнице - каже очајна млада мајка. - Не знам шта се десило. Не могу да дођем себи. Мислим да би преживео да га је доктор у Зрењанину задржао на посматрању.

Она се због повишене температуре свог маленог Лариса обратила лекарима у Дому здравља у Српској Црњи још у четвртак ујутро, нешто пре девет сати. Дете је тада прегледала педијатар др Данијела Пашић.

- Педијатар је констатовао да дете има температуру, да је ждрело мирно, да има отитис лево и пеленски осип. Преписала му је "бактрим", "бруфен сируп" и "дактанол крему". Наредног дана, у петак, око 13 сати, отац детета се телефоном јавио докторки Пашић и рекао да дете има температуру 39 степени. Добио је савет да детету стави чепић, да "бруфен сируп" и да дође по упут за болницу. Родитељи су се у 15.14 јавили др Десанки Савић, пошто педијатар ради до 15 сати, и она им даје упут за Општу болницу у Зрењанину. Истог дана, али у 18.55, родитељи поново доносе дете у Дом здравља, али сада у несвесном стању и доносе извештај у ком пише да је "одбијена хоспитализација и да се у случају погоршања дете одмах упути у Зрењанин". Докторка Савић је прегледала плућа, констатовала да се чује звиждање у грудима, да су зенице сужене, да дете не реагују на светлост, покушала је инхалацију. Код детета је дошло до краткотрајног јаког напада, па му је дат "бенседин", али је одмах дошло до престанка дисања и срчане активности. И поред тога, покушана је реанимација и дете је санитетом, у пратњи др Савић и медицинске сестре, хитно транспортовано у болницу у Кикинди. Све време је рађена реанимација, дат је "адреналин", али дете на терапију није реаговало, тако да је у Кикинди констатован смртни исход - стоји у извештају Дома здравља у Српској Црњи који је потписала директорка др Даница Вучуревић Ђукин.

УЗРОК СМРТИ ЗАПАЉЕЊЕ ПЛУЋА?

ТАЧАН узрок смрти деветомесечног Лариса Лакатуша још се званично не зна. Међутим, деда Жељко Лакатош испричао је да им је лекарка протумачила обдукциони налаз и да пише да је узрок смрти детета запаљење плућа. Тело несрећног детета преузела је породица и биће сахрањен у среду.