КОТОРАНИН Јовица Вукотић, означен као вођа "шкаљарског клана", након што је ухапшен у Турској, биће приведен данас на саслушање у Друго основно тужилаштво у Београду, потврђено је "Новостима". Он се, како сазнајемо, у Србији једино сумњичи за кривично дело фалсификовање исправа, док га у Грчкој, према подацима МУП-а, чека оптужница за трговину наркотицима.

Након што буде саслушан, суд ће, уколико тужилаштво буде тражило његово даље задржавање у притвору, одлучити да ли ће га пустити да се брани са слободе или ће бити задржан како не би поновио дело, односно утицао на сведоке.

Прочитајте још - Рибари у крвавој мрежи кокаина

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у уторак је медијима потврдио да је један од такозваних вођа "шкаљарског клана" протеран у Србију.

- Ово је питање око којег се полиција консултује са тужилаштвом и у договору са тужилаштвом ми не можемо да вам кажемо превише, јер је више различитих поступака у току - рекао је Стефановић. - Оно што могу да вам кажем је да је ово лице ухапшено у Турској, да је протерано из Турске у Србију и да је у Републици Србији у току кривични поступак против те особе.

Прочитајте још - Вођа "шкаљараца" у рукама наше полиције

Вукотић је задржан по нашем решењу због сумње да је извршио кривично дело фалсификовање исправе, кратко су нам рекли у Другом основном тужилаштву у Београду. Према Стефановићевим речима, за ухапшеним трага и Грчка због сумње да је шверцовао кокаин.

- Тренутно се ради само о овом једном лицу, што се тиче српских правосудних органа и српске полиције - рекао је министар полиције.

ПРЕТИ МУ ОД ТРИ МЕСЕЦА ДО ПЕТ ГОДИНА

ЗА кривично дело фалсификовања исправе наш закон прописао је казну затвора од три месеца до пет година. Уколико осумњичени није никада осуђиван пре тога, изриче му се минимална казна. Да би застарило кривично гоњење за ово дело, потребно је да протекне пет година од дана извршења. Застарелост се прекида и кад учинилац у време док тече рок застарелости учини исто тако тешко или теже кривично дело. Сваким прекидом застарелост почиње поново да тече. Дакле, протеком пет година од извршења овог кривичног дела, наступа релативна застарелост. Апсолутна застарелост наступа у овом конкретном случају, значи протеком 10 година од дана извршења.

Которанин Јовица Вукотић ухапшен је у понедељак у Турској у једном летовалишту, након опсежне заједничке акције српске и турске полиције. За њим су грчке власти током 2017. расписале међународну потерницу због кријумчарења 136 килограма кокаина, рекли су раније из Министарства унутрашњих послова. Против његовог брата Игора црногорске власти су недавно расписале међународну потерницу, сумњиче га за припремање више кривичних дела, као и да је са Никшићанином Ранком Радуловићем формирао криминалну групу чији је циљ била ликвидација полицијских функционера, службеника АНБ, безбедносно интересантних особа.

У Министарству правде у уторак нису умели да нам објасне да ли ће Вукотић по окончању процеса у Србији бити изручен Грчкој или ће нам тај предмет где се терети за трговину наркотицима бити уступљен. Ипак, бивши судија, сада адвокат, Момчило Булатовић, објаснио је за "Новости" да уколико је српски држављанин починио неко кривично дело у Србији, након окончане истраге, суди му се пред правосудним органима те земље.

Момчило Булатовић

- Ако се утврди кривица и донесе правоснажна пресуда, издржава казну у земљи чији је држављанин - наводи Булатовић.

- Међутим, уколико се српски држављанин, осим тога терети и за извршење кривичног дела у иностранству, и иако је за њим расписана и потерница, он не мора бити предат страним истражним и судским органима, јер Србија не изручује своје грађане.

О томе да ли, евентуално, страна држава која потражује нашег држављанина може уступити предмет Србији, односно тражити да се пред српским правосуђем води поступак за извршено кривично дело у иностранству, наш саговорник каже:

- Све зависи да ли Србија има такав договор са том земљом. У сваком случају, ако је у страној држави покренут или довршен кривични поступак, кривично гоњење у Србији може се предузети само по одобрењу републичког јавног тужиоца.

На крају, ако наш држављанин буде ухапшен у иностранству, а на снази и даље буде расписана потерница за њим, тада га та земља може изручити држави која га потражује. Онда му се може судити у њој и, уколико се докаже да је крив, тамо ће издржавати и затворску казну.

Јовица Вукотић Фото Вијести

Иначе, Вукотић је током боравка и кретања земљама Европске уније користио фалсификована документа и идентитете. Он је у затвору у Спужу провео девет месеци (од новембра 2014. до августа 2015) због помагања у покушају убиства 2002. године. Јовица и Игор су више пута били мете напада у Котору и Београду, али су успевали да преживе. Пре десет година, на приобалном путу у Доброти код шанка "Малибу", на Јовичин БМВ испаљено је неколико метака из аутоматског оружја. На кућу њиховог оца Веска, 2013. године, бачена је кашикара, а од експлозије, на срећу, нико није страдао, док је оштећено неколико аутомобила паркираних у близини куће.

Такозвана шкаљарска група, на чијем челу је наводно Вукотић, доводи се у везу са кријумчарењем велике количине наркотика, као и са другим тешким кривичним делима, убиствима и нелегалним држањем оружја.

Насеље Шкаљари у Котору

Ступце црне хронике већ три године пуне сукоби клана из Шкаљара и Кавача, малих которских насеља. Припадници ових мафијашких група, који су не тако давно били иста екипа, а чији послови су везани за дистрибуцију дроге, поделили су се пре четири године. Тада је нестало 200 килограма кокаина у шпанском граду Валенсији, након чега су почеле да падају главе и с једне и с друге стране. Вредност пошиљке била је процењена на око 15 милиона евра. "Шкаљарци" су, наводно, отели "робу" и то је била иницијална каписла да букне рат. До усијања је дошло после убиства вође Партизанових навијача Александра Станковића, познатијег као Сале Мутави, у Београду.

После његове ликвидације, Србија и Црна Гора објављују коначни обрачун с криминалом. Пут кокаина из Валенсије су "осветљавали" хици припадника два клана која су у жестоком рату. На бокељској обали, широм Црне Горе, Србије и региона, у сукобу "шкаљараца" и "кавчана", убијено је или рањено око 30 особа!
НЕСТАЛИ НАРКОТИЦИПОЧЕТКОМ 2015. године у Београду је пронађено изрешетано тело Цетињанина Горана Радомана.

Његова ликвидација је, како се сумња, повезана са нестанком 200 килограма кокаина. Након тога у Србију се селе убиства, сачекуше и хапшења која су у вези са "шкаљарцима" и "кавчанима".

У Новом Саду је 2016. рањен Слободан Кашћелан, шеф "кавчана". Почетком ове године у београдском насељу Врачар убијен је Даворин Балтић, такође "кавчанин". Нешто касније у центру Подгорице убијен је Милош Шаковић, који је био близак "шкаљарском клану". У том обрачуну страдао је и гост кафића Радивоје Јовановић. Дан раније убијен је Дражен Чађеновић, који се повезује с криминалцима из барског клана и то у експлозији у подземној гаражи у Подгорици. Тај догађај приморао је тројицу високих службеника црногорске полиције да поднесу оставке.

Рат которских кланова настављен је у Никшићу, када је 3. маја Предраг Педо Пејовић тешко повређен у експлозији бомбе подметнуте испод аутомобила, стотинак метара од куће у којој је живео. После неколико дана подлегао је повредама. Полиција је сумњала да је он био близак "шкаљарском клану".

ХРОНОЛОГИЈА СУКОБА ДВА КЛАНА

* 9. фебруара 2015. у Подгорици је у ваздух дигнут "ауди" Милана Вујотића, а исте ноћи у Београду убијен је Горан Радоман.

* 17. маја 2015. убијен је Саша Марковић, некадашњи функционер Либералног савеза. Ликвидиран је грешком - мета је био његов кум Горан Ђуричковић.

* 26. јуна 2015. на кућном прагу у которском насељу Свети Врачи убијен је Иван Лопичић, који је, према подацима безбедносних служби, био близак "шкаљарском клану".

* 27. октобра 2015. у Будви је испред свог локала из снајпера убијен Горан Ђуричковић (на слици).

* 27. марта 2016. у насељу Раките у Котору хицима из пиштоља рањен је Војин Ступар. Он је зет Игора Божовића, који је осуђен за шверц кокаина.

* 9. априла 2016. у которском насељу Доброта убијен је Срђан Влаховић, док је седео у аутомобилу.

* 23. маја 2016. Тамара Звицер, супруга Радоја Звицера, избегла је хице упућене ка њој.

* 2. јуна 2016. Милош Радоњић из Котора избегао је хице - био је то четврти напад на њега.

* 5. септембра 2016. Которани Горан Бискуповић и његов пријатељ Милош Бошњак дигнути су у ваздух. Бискуповић је наводно био "шкаљарац".

* 22. септембра 2016. члан "шкаљарског клана" Далибор Ђурић убијен је снајпером у спушком затвору.

* 10. октобра 2016. Радомир Ђуричковић, Цетињанин, убијен је у свом граду. Био је кум Горана Радомана, а утврђено је да иза убиства стоји "кавачки клан".

* 7. децембра 2016. Будванин Ђорђе Борета и др Драган Зечевић (случајна жртва) изрешетани су у кафићу "Трофеј" у Бечићима.

Уништени ауто Марка Мартиновића

* 19. децембра 2016. активирана је експлозивна направа испод аутомобила Марка Мартиновића из Подгорице, који је за длаку избегао смрт. Сумњало се да је мета био Јовица Вукотић.

* 19. јануара 2017. Ђорђе Секуловић, којег су повезивали су "кавачким кланом" убијен је у непосредној близини школе "Максим Горки" у Подгорици. Тешке повреде задобила је Јелена Кораћ.

* 25. априла 2017. Душко Рогановић остао је без обе ноге у експлозији бомбе постављене под његов аутомобил. Повезивали су га са "кавачким кланом".

* 12. маја 2017. Милош Ђуричковић је рањен на тераси стана у Београду. И њега означавају као пријатеља "шкаљараца".

* 9. септембра 2017. у Подгорици је убијен Иван Недовић, док је мета био његов пријатељ Милић Шаковић, који је преживео.

* 17. септембра 2017. у Котору је убијен голман Горан Ленц.

* 14. октобра 2017. недалеко од Никшића пронађено је тело Пера Дамјановића, који је усмрћен хицима у леђа. Наводно је био члан "шкаљараца".