БИЗНИСМЕНУ Звонку Цветковићу из Крагујевца, који је медијима дао фотографије обнажене Марије Јанићијевић, судије Основног суда у Врању, после саслушања одређен је притвор до 30 дана. Како сазнајемо, против судије је због овог скандала покренут дисциплински поступак.

Адвокат Драган Николић, правни заступник судије, подсећа да се бизнисмен терети за кривично дело "прогањање". Он наводи да је тражио изузеће суда у Врању, али је изузет председник суда Стојадин Станковић, сама Марија Јанићијевић, као и судија Љиљана Николић супруга адвоката.

- У складу са кодексом, сваки судија дужан је да се у обављању судијске функције и у поступцима ван суда понаша на начин који доприноси очувању угледа и достојанства суда и судија - рекао је у понедељак Стојадин Станковић, председник врањског суда. - Дужност је и уздржавање од недоличних поступака као и поступака који могу нарушити поверење јавности у суд, што важи и за судију Марију Јанићијевић.


Прочитајте још - СКАНДАЛ У ВРАЊУ: Истрага због голишавих слика судије


Станковић каже да ће у наведеном поступку надлежни органи утврдити све релевантне чињенице и донети одговарајуће одлуке.

- То је свакако у интересу и овог суда и свих судија - навео је Станковић. - Без обзира на исход дисциплинског поступка евентуална одговорност појединог судије не може се приписивати целом суду, па ни целокупном правосуђу Републике Србије.