ДАРКО Шукало, директора фирме "Емпекс", и његовог радник Лазар Благојевић нису били прикладно обучени за интервенцију у којој има високог ризика. Међутим, служба физичко-техничког обезбеђења Народне библиотеке Србије је направила велики пропуст зато што радницима који су дошли ради интервенције због насталих проблема није обезбедила пратњу од најмање два извршиоца. У сваком тренутку један запослени морао је да буде са њима, а други да буде на дистанци, спреман за интервенцију. Они нису смели да уђу у депое без пратње физичко-техничког обезбеђања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДАН ПОСЛЕ СТРАВИЧНЕ НЕСРЕЋЕ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ: Отров испарио, одговорност још у ваздуху

Ово, за "Новости", каже Ранко Савић, дугогодишњи шеф обезбеђења Народног музеја у Београду. Скоро недељу дана од трагедије није утврђена "одговорност надлежних због евентуалних безбедносних пропуста". Резултати истраге о томе шта се тачно догодило у Народној библиотеци, када су несрећни људи изгубили живот док су сервисирали систем за гашење пожара у националној ризници књига, још нису објављени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Библиотека на бурету барута

- Обезбеђење је морало да буде све време уз њих - објашњава Савић. - Незамисливо је да дођу мајстори са стране и да се без пратње крећу по згради. Библиотекар задужен за одређену збирку морао је да буде са њима ако иду у депо.

Да је тако било, можда би се избегла трагедија. Али није. Кад је гас почео да цури, врата просторије у којој се налази систем за гашење пожара су се аутоматски затворила и сав ваздух је исисан. Сервисери нису имали шансе да побегну из депоа, јер је врата могуће отворити само са спољне стране.

- Уређаји за гашење пожара угљен-диоксидом су веома ризични. Сви морају да изађу из просторије кад се активирају - каже Савић. - Мислим да је у неким државама забрањена њихова употреба. За то што овај систем није замењен пуних 46 година одговорни су сви бивши министри културе. Полиција је упозоравала да противпожарни систем треба да се замени, али они нису надлежни да то и нареде. Директор Ласло Блашковић није крив за несрећу, али је страшно и поражавајуће за професију што за време свог мандата од готово четири године није крочио у депо.

СЛИЧНЕ МУКЕ У МУЗЕЈУ

- СЛИЧНЕ проблеме као Народна библиотека Србије имао је и Народни музеј - каже Ранко Савић. - Годинама сам упозоравао надлежне да мора да се угради систем за дојаву пожара. Тај систем је коначно и стигао, али тек ове године.