ВАЉЕВО – Педијатар овдашње Опште болнице др Владимир Ранковић (47), поново је у Основном суду осуђен на годину дана затвора због смрти петогодишње Теодоре Јовановић. Због тешког дела против здравља људи, Ранковић је на исту казну затвора био осуђен 2014. године, али је Апелациони суд ту пресуду укинуо због повреде права на одбрану окривљеног.

Прочитајте још: ОТАЦ ПРЕМИНУЛЕ ДЕВОЈЧИЦЕ ОГОРЧЕН: Измиче правда за моју Теодору

Према оптужници, педијатар је 30. септембра 2009. године, несавесно поступио приликом пријема Теодоре Јовановић на Дечје одељење ваљевске болнице и тако проузроковао погоршање њеног здравственог стања. Осим физичког прегледа, није спровео ниједну другу дијагностичку процедуру, иако је дете било малаксало, са боловима у стомаку, уз повраћање. Уместо да је задржи у болници на испитивању, лекар је девојчицу послао кући, уз терапију електролитима. Сутрадан, Теодори се стање погоршало, родитељи су је довели у болницу где је након покушаја реанимације преминула.

Прочитајте још: Огорчени родитељи на правду чекају већ шест година

Вештаци Судско-медицинског одбора Медицинског факултета у Београду, утврдили су да Ранковић није препознао тешко обољење и није применио одговарајућу дијагностику, што је могло да спречи изумирање црева и самотровање организма. На поновљеном суђењу, међутим, појавило се ново мишљење вештака, али Судско-медицинског факултета у Новом Саду, које практично Ранковића ослобађа одговорности!

У том мишљењу стоји да је Теодора преминула од акутног вулвулуса црева, последичне некрозе и гангрене црева, а да пропуста од стране педијатра није било, јер је клиничка слика акутног вулвулуса била атипична.

- Није прихваћен закључак Судско-медицинског одбора Медицинског факултета у Новом саду, јер се бави теоретским питањем наступљене последице, односно смрћу детета, а не питањем да ли је оптужени пружио одговарајућу медицинску помоћ којом би се покушала спречити та последица – стоји у пресуди Основног суда у Ваљеву, коју је донео судија Драган Павловић.

ДЕВЕТ ГОДИНА ЧЕКАЈУ ПРАВДУ

- Пуних девет година узалудно чекамо правду – каже Саша Јовановић, отац преминуле Теодоре. - Нашу ћерку ништа не може да врати, али и ова пресуда на минималну казну за то дело, представља неко задовољење правде. Тај нови налаз вештака из Новог Сада заправо је покушај замене теза. Међутим, суштина је да Ранковић није ништа предузео да Теодору покуша да излечи, пружи јој помоћ. Тог дана, једноставно нас је вратио кући, рекавши да она није за болницу и да је размажена.