УБИСТВО адвоката Драгослава Мише Огњановића (56) дигло је на ноге његове колеге широм Србије, који од данас у знак протеста ступају у једнонедељни штрајк. И док припадници Министарства унутрашњих послова раде на расветљавању овог злочина, ангажујући све расположиве капацитете, свој допринос у откривању нападача и наручилаца даће и Адвокатске коморе Србије и Београда расписивањем новчане награде за грађане који надлежном тужилаштву буду доставили веродостојне информације, које би могле да расветле овај немили догађај.

Огњановић, који је важио за једног од најбољих кривичара у земљи, убијен је у суботу увече у Улици антифашистичке борбе на Новом Београду у близини “Штарк арене”. У пуцњави је у руку рањен и његов син Петар (26). Према причи очевидаца, на адвоката је пуцао младић обучен у црно, са црним качкетом на глави. Огњановић је нападнут у пасажу зграде у којој је живео са супругом и десетомесечном ћеркицом. Интересантно је да овај део зграде није покривен камерама.

Наиме, Огњановић је, према причи комшија, у стан у приземљу у којем су живели његови родитељи и где је одрастао, дошао пре пола године. Приликом реновирања обновио је заједничко двориште и тада је поставио сигурносне камере које покривају улаз у зграду, њен задњи део, где је тераса стана породице Огњановић, али не и део у којем је настрадао. Претпоставља се да је нападач био добро упознат са овим детаљем, па је вероватно сакривен чекао моменат да адвокат крене према стану са доњег улаза, према тераси. Није искључено и да га је пратио неко време, чекајући погодан моменат.

Полиција ће наредних дана прегледати снимке постојећих камера, како би се утврдило да ли је на њима забележен моменат доласка нападача. Биће саслушани и сведоци, пошто је том приликом у околини зграде било доста људи. Највећа помоћ очекује се од Петра Огњановића, који би можда могао и да опише нападача, уколико га је видео, као и да појасни околности под којима се догодио злочин. Поред тога, битно за истрагу је и утврдити мотив напада. Према мишљењу једних, Огњановић је још једна у низу жртва рата криминалних кланова, пошто је био један од бранилаца Луке Бојовића и близак његовој породици. Са друге стране, има и оних који верују да је био умешан у неке послове са “оне стране закона”.

Колеге палиле свеће на месту убиства / Фото З. Јовановић

На месту убиства, где су и у недељу били видљиви трагови крви, Огњановићеве колеге су палиле свеће и остављале цвеће. Како је истакла Зора Добричанин Никодиновић, “пуцањ у Огњановића је пуцањ у српско правосуђе”.

- Ово што се десило је катастрофа. Колега Огњановић је био добар, одличан колега, врстан и познат адвокат, пријатељ... То је велики губитак за целу адвокатуру. Смрт колеге Огњановића није само пуцање у адвокатуру, већ на цело правосуђе. То је напад на закон - поручила је Добричанинова. - Крајњи је тренутак да се схвати где смо и шта се догодило. Као адвокат, а пре свега бранилац, апелујем на криминалне кланове да престану са убијањем.

Адвокати на попришту трагедије / Фото З. Јовановић


Адвокатске коморе Србије и Београда истовремено су навеле да је ово убиство само последње у низу бројних напада на адвокате, од којих је велики број до данас остао нерасветљен.

- Најенергичније захтевамо од свих надлежних државних органа да моментално ставе у функцију све расположиве капацитете, јер је од суштинске важности у оваквим случајевима одговарајућа реакција тужилаштва у полиције у првих неколико дана. Ми ћемо употребити све своје ресурсе и извршити највећи притисак на надлежне државне органе како би починиоци овог злочина били пронађени у најкраћем року - наводе ове две коморе.

Надлежни из АКС и АКБ затражили су и да се формира посебан тим који би чинили представници тужилаштва, полиције и адвокатуре у циљу брзог расветљавања злочина.

Цвеће на месту где је адвокат убијен / Фото З. Јовановић


ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: ИМАМО ТРАГОВЕ, БРИНЕ РАТ ДВА КЛАНА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да полиција има трагова у случају убиства адвоката Драгослава Огњановића.

- Разговарао сам са министром унутрашњих послова, имамо више трагова него у случају убиства кума господина Бојовића. Не могу да кажем да је убиство решено, али има некаквих трагова - казао је Вучић новинарима на полигону Никинци, где је присуствовао вежби гађања из новог стрељачког наоружања у саставу Војске Србије.

Упитан о безбедносној ситуацији у Србији, Вучић је рекао да мисли да је она добра и боља него 2001. године или 2011. године, што се, како каже, види по смањеном броју убистава. Међутим, он је рекао да га брине “рат два клана” око тржишта наркотика и да то постаје нешто са чиме држава мора на бруталнији начин да се обрачуна.

- Рат два клана око тржишта наркотика постаје нешто са чим држава мора озбиљније да се обрачуна. Мораћемо да покажемо убицама да иду тамо одакле су дошли - рекао је Вучић.

Цвеће пред вратима породичног стана / Фото З. Јовановић


СТАН ПРАЗАН

ПОРОДИЧНИ дом Огњановића, где је Драгослав живео са супругом Сањом и ћеркицом, у недељу је био празан. Вест о трагедији Сању је затекла на одмору у Хрватској где је отишла пре неколико дана. Некадашња мисица је на свој инстаграм-профил, скоро у исто време кад је убијен њен супруг, поставила фотографију са својом ћерком Ларом. О настрадалом комшији суседи имају само речи хвале. Старији становници вишеспратнице познавали су га од малих ногу, с обзиром на то да је одрастао баш у овој згради.


САЊА СЕ У СУЗАМА ВРАЋА КУЋИ

ВЛАСНИЦА компаније “Мис Ју” Весна Да Винча у недељу поподне је за наш лист рекла да се чула са Сањом Папић (на слици), која је у том тренутку била на путу за Србију, прекинувши летовање у Хрватској.

- Плакале смо на телефонској линији Сањица и ја - казала је Весна. - То је био једини могући разговор у овом ужасном тренутку, када нема утехе. Сањица је моје дете, изузетна личност, образована, талентована, шармантна, своја. Када ми је представила Мишу као своју љубав, била сам срећна, јер се видело да је Сања била пресрећна. Напокон је нашла човека свог живота. Осећала сам њихов несвакидашњи спокој, мир, искреност, снагу њиховог љубавног контакта, разумевања. Била сам поносна на њихову љубав. Наш зет Миша Огњановић био је снага и као пријатељ и храбри адвокат. Био је мушкарчина, шарм и јачина, али и благост у исто време, кадар да се ухвати укоштац са најтежим ситуацијама. (В. М. П.)

Тело убијеног адвоката на асфалту / Фото Игор Маринковић


ХРОНОЛОГИЈА НАПАДА НА СРПСКЕ АДВОКАТЕ

* ЗА последњих деценију и по у Србији је убијено или нападнуто више од 40 адвоката, а највећи број ових случајева до данас није разрешен.

* У ЈУНУ 2011. године у Улици Јурија Гагарина у Новом Београду рањен је Александар Зарић, који је између осталог у то време учествовао у поступцима за убиство премијера Зорана Ђинђића, бранио поједине припаднике “земунског клана”, једног од чланова групе “Пинк Пантер”, а тренутно је у тиму одбране Зорана Марјановића. У њега су пуцала двојица нападача, а два метка су га погодила у горњи део бутине.

* ДРАГИША Вукашиновић претучен је у априлу 2012. године испред своје куће.

* У ЈУНУ 2012. године нападнут је Ненад Вукасовић, бранилац Звездана Јовановића, осуђеног за убиство премијера Зорана Ђинђића. Док је у канцеларији седео са колегом и сином у просторију су ушла два маскирана мушкарца. Један од њих је Вукасовића полио киселином по лицу, док га је други неколико пута ударио.

Немања Стојановић, адвокат из Јагодине, убијен 2017.


* НА мети нападача у априлу 2013. био је и Милан Вујин, један од најуваженијих српских адвоката. Нападач му је у лице бацио киселину, и том приликом Вујин је задобио лакше повреде очију и очних капака.

* ПОЧЕТКОМ децембра 2015. из кола у покрету изрешетан је Владимир Зрелец испред своје канцеларије на Врачару. Три недеље касније подлегао је повредама у Ургентном центру. За његово убиство оптужен је Владимир Шарановић, рођак Слободана Шарановића, који је у фебруару 2017. године убијен у Будви.

* У СЕПТЕМБРУ прошле године убијен је адвокат из Јагодине Немања Стојановић. Он је упуцан око три сата после поноћи испред зграде у којој је живео. Један од четири испаљена хица погодио га је право у главу.