ЈАГОДИНСКА полиција ухапсила је три особе због сумње да су одговорне за утапање дечака Риада Х. (14) из Кладња у Босни и Херцеговини. Иза решетака су Аида Х. (31) и Мелиха Х. (52), одговорна лица Удружења "Дечија радост" из БиХ, и М. А. (30), одговорно лице хотела "Алфа" у Кончареву код Јагодине. Интензивно се трага и за В. В. (31), такође одговорним лицем хотела, а свима се на терет ставља кривично дело против опште сигурности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НИЈЕ БИЛО ЧУВАРА НИ ОГРАДЕ: Дечак (13) се утопио због немара на градилишту, ухапшена двојица

Сумња се да су људи из удружења пропустили дужан надзор над децом, а да запослени у угоститељском објекту нису применили мере заштите на базену, што је довело до утапања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ КОД ЈАГОДИНЕ: Деца ушла у велики базен, а онда су приметила да нема Риада (14)

Како "Новости" незванично сазнају, 37 деце из Удружења за промоцију образовно-културних и едукативних активности "Дечија радост" из Кладња са председницом Мелихом. Х., седам волонтера, и четрдесетак деце из Пожеге, у уторак су стигли у хотел око 18.30. Вечерали су, а онда су отишли до малог базена у коме су се деца купала под будним оком челника организације, волонтера и докторком Вером М.

- Пошто им је особље хотела рекло да је велики базен дубок два и по метра, деци је забрањено да се купају у њему - рекао нам је извор из истраге.

- Лекарка је 15 минута пре затварања базена, у 22 сата, рекла да сви изађу. Деца су послушала и кренула ка својим собама. Три девојчице и покојни Риад Х. убрзо су се искрали напоље, прошли кроз празан кафић и отишли у велики базен.

СВИ НАПУСТИЛИ ОБЈЕКАТ ПО налогу Вишег јавног тужилаштва у Јагодини одређено је задржавање до 48 сати за четворо ухапшених. Сви они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени тужиоцу. Чланови Удружења "Дечија радост" и удружења из Пожеге напустили су хотел "Алфа" дан после трагедије.

Риад се, наводно, другарицама хвалио да уме дуго да рони, али оне су хтеле да препливају целу дужину базена. Пошто је он отишао испод воде, оне су почеле да пливају. Када су изашле из безена и виделе да га нема, почеле су да га дозивају. Онда су виделе стравичан призор. Тело њиховог друга било је на дну средине базена. Одмах су позвале докторку која је покушала да га реанимира, а убрзо је стигла и Хитна помоћ. Нажалост, Риаду није било спаса.

- Био је одличан пливач, јер је одрастао поред Дрине. Био је и здрав, јер су сва деца пре поласка морала да прођу лекарски преглед. Пролаз до великог базена морао је да буде закључан, што је пропуст радника хотела - испричао нам је наш извор из МУП.

- Такође, свих седам волонтера Удружења "Дечија радост" подједнако су бринула о деци, а ухапшена волонтерка Аида само им је бесплатно предавала математику. Ипак, на директоркино и њено име важила су пуномоћја родитеља деце која су пошла на екскурзију.