ПОЗВАО ме је и рекао: сестро слатка, теби морам да кажем, испратио сам жену и децу код таште у Ниш, али ја не могу више да поднесем ову беду, не могу да дозволим да ми деца живе у мраку, ја хоћу да се убијем. Звала сам га сто пута, није се јављао. Одмах сам села у ауто са комшијом из Бујановца и стигла до Јелашнице за сат и по. Међутим, затекла сам брата мртвог поред чесме.

Прочитајте још: ТРАГЕДИЈА У БОРЧИ: Убио се у стану, иза себе оставио жену и два сина (ФОТО)

Ово је за "Новости" испричала кроз сузе Златка Стојановић, сестра Мирославa Стојановићa (44) који је себи одузео живот у уторак касно после подне попивши инсектицид етиол. Трагедија се догодила само неколико сати након што му је струја искључена због дуговања од 22.000 динара.

Прочитајте још: САМОУБИСТВО У СРЕМЧИЦИ: Мушкарац се разнео бомбом испред куће (ФОТО)

- Није хтео да остави децу у мраку, па је решио да он сам оде у вечни мрак - рекла је Златка јецајући.

АЛБАНЦИ ИМ ОБЕСИЛИ ОЦА ТОКОМ рата на Косову и Метохији Албанци су нам мучки убили оца тако што су га обесили за дрво и уста му напунили балегом - присећа се Златка. - Након тога брат је избегао са Косова 1999. године и са нашом мајком је боравио у избегличком кампу у Сићеву. Оженио се и добио децу. Међутим, ни он ни његова супруга нису радили, довијали су се како су знали - рекла је она.

Међутим, дуг за струју само је кап која је прелила чашу, јер од рата 1999. године, откако је на Косову изгубио оца и мајку, али и све имање, Мирослав Стојановић је са својом породицом прошао пакао и као расељено лице живео у врло тешким условима.

- Имамо четири школарца, а живимо од социјалне помоћи која је 19.000. Мирослав је повремено радио на грађевини, али опет није било довољно за неки основни живот. Кућу смо добили пре две године, али у њу је требало толико улагања да је било боље да смо остали да живимо у колективном центру где смо боравили пре тога - прича у неверици његова жена Славица Спасојевић.

Она каже да је рачун од 22.000 динара дуг за неколико месеци, а да су последњи рачун од 5.000 динара добили пре неколико дана, али како нису могли да га плате, стигла им је опомена, а након ње и радници Електродистрибуције да искључе струју.

Супруга Славица

- Дошао је човек да пломбира бројило. Молили смо га да нам не искључује струју, молили смо људе из Социјалног да нам помогну, рекли су нам да није требало да рађамо децу, ако немамо услове да их чувамо - очајна је она.

Четворо деце, од којих најмлађе има седам, а најстарије 12 година, као и супруга, браћа и пријатељи испратили су у среду Мирослава на вечни починак. Он је сахрањен на сеоском гробљу у Јелашници.

Катастрофални услови живота

ЕПС ПОЗВАО УГРОЖЕНЕ

ЈАВНО предузеће "Електропривреда Србије" апеловало је на све социјално угрожене грађане да се пријаве надлежним органима локалне самоуправе и искористе могућност да добију бесплатне киловат-сате.

У саопштењу тог јавног предузећа наводи се да ЕПС нема могућности да социјално угроженим грађанима помогне, осим на основу Уредбе о енергетски угроженом купцу, коју је усвојила Влада Србије. Потребно је да се социјално угрожени грађани пријаве служби социјалне заштите у својој локалној самоуправи.

"Електропривреда Србије" нема законско овлашћење да одређује нивое социјалне угрожености грађана нити да самовољно одређује ко има право на бесплатне киловат-сате", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи пример да је увидом у документацију утврђено да је Мирославу Стојановићу из Јелашнице код Ниша у априлу упућено упозорење пред обуставу испоруке електричне енергије за дуг од 22.000 динара, а да је до јуче дуг достигао 35.000 динара.