СТАРО ГРАЦКО – С. М. (30) из Старог Грацка код Липљана и њен шестомесечни синчић повређени су у општем метежу у среду увече око 20 сати када је група Албанаца напала српску децу која су се играла на сеоском игралишту у овом месту надомак Липљана.

Наиме, према сазнањима “Новости” инцидент су изазвали младићи албанске националности вређајући на националној основи неколико жена и српске деце који су били на игралишту.

- Када су увреде претиле да прерасту и у физички напад неколико мештана и старијих жена који су чули буку изашло је да заштити мајке и њихову децу, тако да је читава ситуација измакла контроли и настао је општи метеж у којем су повређени жена и шестомесечна беба - говоре за “Новости” мештани Старог Грацка, страдалничког места надомак Липљана у којем је јула 1999. године на жетви масакрирано четрнаесторо Срба.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Добродошлица” каменицама, повређена тројица Срба (ФОТО / ВИДЕО)


.
Иначе, управо због бојазни од напада, са десетак српских малишана који се сваке вечери окупљају на игралишту у центру села, излазе мајке или баке.

- Тако је било и вечерас, али су нешто старија албанска деца почела са провокацијама и псовкама у жељи да нападну нашу децу и њихове мајке - додају револтирани мештани овог села надомак Липљана у којем је после свирепог убиства четрнаесторо мештана на пољима надомак села, број српских житеља до данас преполовљен. У некада српском селу, сада има око 200 Срба и нешто мање Албанаца који користе сваку прилику да нападају своје комшије Србе.ПОВРЕДЕ И ПРИВОЂЕЊЕ

ЗБОГ повреда које су задобили жена и шестомесечна беба, односно још неколико српске деце реаговала је и Хитна помоћ, а косовска полиција која је после инцидента стигла на лице места привела је једну особу српске националности. Према незваничним сазнањима у питању је свекрва, односно бака повређене бебе.


ОСУДЕ ИНЦИДЕНТА


ИНЦИДЕНТ је осудио министар одбране Александар Вулин подсећањем да у Старом Грацком, где су стрељали српске жетеоце, Албанци сада нападају шестомесечне бебе и хапсе Србе када се усуде да бране своју децу.

У месту где убице шеснаестогодишњег српског жетеоца и његовог оца нису кажњене сада покушавају да протерају и претекле Србе, изјавио је Вулин у Букурешту где борави на позив румунског министра одбране.

Ради се о опасној провокацији на коју се мора одговорити адекватном казном за починице, који су познати полицији, рекао је потпредседник косовске Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић.