Специјални суд у Београду одредио је притвор до 30 дана петорици осумњичених да су од 2014. до 2017. године из Рударско-топионичарског басена “Бор” украли већу количину злата, односно да су износили анодни муљ и златни прах из погона златаре.


За двојицу осумњичених суд је одбио да одреди притвор, али им је изрекао мере забране прилажења састајања и комунирања са сведоцима.


Портпарол суда Бојана Станковић прецизирала је за Танјуг га је судија за претходни поступак 12. маја донео решење којим је одредио притвор према осумњиченом С.С. због опасности од бекства и постојања особитих околности које указују да би могао да утиче на сведоке.


Према З.П. Г.П. Д.М. и З.И. притвор је одређен због постојања особитих околности које указују да би могли да утичу на сведоке.


Прочитајте још: ХАПШЕЊА У РТБ БОР: Износили злато као на филму


Судија за претходни поступак је према Д.М. и И.С. изрекао забрану прилажења састајања и комуницирања са сведоцима, уз упозорење да им се може изрећи тежа мера ако прекрше ову забрану.


Свој седморици се на терет ставлају кривична дела - удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба положаја орговорног лица.


Полиција је у петак саопштила да су И. С. (42), З.П. (41), Г.П. (43), Д.М. (44) запослени у Радној јединици за производњу племенитих метала РТБ Бор, да је С.С. (41) бивши радник ове јединице, а Д.М. (43) и З.И. (48), бивши радници обезбеђења "Заштита" из Бора.


Прочитајте још: Ухапшени осумњичени за више тешких крађа у Београду


Сумња се да су они, по претходном договору, више пута из производног процеса присвојили веће количине неафинисаног и афинисаног злата које су продавали.


У претресу станова и других просторија осумњичених пронађено је 135.765 евра, 3.897 долара и 98.000 динара и извесна количина накита, саопштено је из МУП-а.