НОВОСАЂАНКА Драгиња Јованов, мајка дечака који је децембра 2016. године у Новом Саду запалио Драгутина Тодорчевића (64), који је подлегао повредама, осуђена је на шест месеци затвора. Ова казна изречена јој је у Основном суду у Новом Саду због запуштања и злостављања малолетног детета о којем је била дужна да се стара.

Како наводе у новосадском Основном суду, изведени су сви усвојени докази, после чега је главни претрес завршен. Поступајући судија је одмах изрекла и пресуду, а окривљена мајка је била прусутна.

- У наведену казну биће урачунато и време које је окривљена провела у притвору - предочавају у Основном суду. - На ову одлуку суда странке у поступку имају право жалбе другостепеном суду.

Мајци, сада тринаестогодишњака је 2. фебруара 2017. године на предлог Основног тужилаштва, после саслушања, одређен притвор како би се обезбедило њено присуство за несметано вођење поступка, као и због опасности од бекства. Њен бранилац се, међутим, жалио на ту одлуку, па је Драгиња, после само једног дана проведеног иза "решетака", пуштена да се брани са слободе. Док је трајао поступак, мајка се није одазивала на судске позиве, а њено присуство на главном претресу је покушавано да се обезбеди и узпомоћ полиције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мајци дечака који је запалио бескућника оптужница због занемаривања

Дечак који је после немилог догађаја смештен у Дом за малолетнике у Панчеву, у ноћи између 12. и 13. децембра 2016. године око 3.30, са још једним вршњаком и једним 13-годишњаком, обрео се на Булевару ослобођења 21 у Новом Саду. Шетајући у глуво доба ноћи, наишли су на Тодорчевића који је спавао на душеку покривен картонима. Ту, поред њега је био и Зоран Тодоровић (66).

ПИСАНИ ОТПРАВАК
У ОСНОВНОМ суду такође наводе да је у току израда писаног отправка пресуде. Када буде завршена, она ће бити достављена странкама у поступку.

Дванаестогодишњак је упаљачем запаљене новине бацио на Тодорчевића, а пламен је почео да се шири, захватио је и одећу уснулог и промрзлог човека. Дечаци су после тога побегли одатле, али су неколико сати касније идентификовани и пронађени.

Несрећни човек је због тешких опекотина, неколико сати касније преминуо у Ургентном центру, а пламен је лакше повредио и Тодоровића.