МИРОЉУБ Милутиновић (65) настрадао је данас на радном месту у смедеревској железари ХБИС када се на њега обрушио котур лима тежак 17 тона. Несрећа се догодила на истеку треће смене, која је уједно настрадалом раднику била и последња уочи пензионисања. Погинуо је само сат времена пре истека последњег радног дана у Топлој ваљаоници.

Несрећа се догодила око 5.30 у делу погона који се зове "јапанске маказе". До незгоде је, наводно, дошло када је котур лима, који је транспортован дизалицом, закачио котур који се налазио на складишној линији. Потом се тај котур, тежак око 17 тона, обрушио директно на несрећног радника, који је од задобијених повреда преминуо на лицу места.

,
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ТРАГЕДИЈА У НИШУ: Младић погинуо после пада са 9. спрата солитера

Надлежни у Железари ХБИС, који су, према процедури, морали да спроведу и интерну истрагу, одбили су да говоре поводом несреће.

- Могу само да потврдим да је радник настрадао и да се несрећа догодила током транспорта робе у погону. За све остало се обратите тужилаштву - кратко нам је рекла Тања Орландић, директорка Сектора за односе с јавношћу у Железари.

Истрагом коју води Више јавно тужилаштво у Смедереву требало би да буду утврђени детаљи у вези с трагедијом.

Најважније је добити одговор на питање како се догодило да лим током транспорта закачи ускладиштене котурове и да ли је можда било нестручног руковођења дизалицом.

Како "Новости" незванично сазнају из истраге, котур који је преношен највероватније није закачен прописно, тако да је, по свему судећи, склизнуо с куке и потом закачио други котур, који је пао на радника.

БЕЗ САОПШТЕЊА

КИНЕСКА компанија ХБИС није се званично огласила поводом погибије радника. Чак ни синдикати у Железари нису издали никакво званично саопштење и углавном одбијају да разговарају с новинарима, посебно на тему безбедности на раду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Притвор до три месеца америчком маринцу и тројици Срба

СИН МИЛОШ: УМЕСТО РОЂЕНДАНА СПРЕМАМО МУ САХРАНУ

ПОРОДИЦА настрадалог Милутиновића у очају и неверици. Уместо прославе Мирољубове пензије и рођендана, припремају сахрану.

- Имао је још само два дана до рођендана и једну трећу смену да одради до пензије - прича нам Мирољубов старији син Милош (на слици).

Каже да је његов отац као складиштар у Топлој ваљаоници провео цео радни век.

- Запослио се у Железари 1980. године, и 27 година радио је на том радном месту. На боловању скоро да није био. Тек у последње време мало је поболевао. Сада, када је дошло време да се одмори у пензионерским данима, десила се трагедија - каже Милош, који има и млађег брата. - Брату је јако лоше, још је у шоку. Мене су пријатељи са посла извели три сата после несреће. Нису знали како да ми кажу да је тата погинуо.

Породица не зна како је тачно Мирољуб настрадао.

- Речено нам је само да га је убио котур лима. Зашто се то догодило, видећемо. Радиће се и обдукција. Били су људи из Железаре да изјаве саучешће. Хвала им - слеже раменима рођени брат настрадалог Мирољуба, који са братовом породицом дели исту кућу на периферији града.