Основни суд у Приштини изрекао је данас осуђујућу пресуду на шест година затвора Насеру Кељмендију због неовлаштћеног поседовања наркотика и истовремено је ослобођен оптужнице за организовани криминал и за организовање убиства Рамиза Делалића 2007.


Кељменди је проглашен кривим са образложењем да је ставио у промет 25 килограма наркотичке супстанце, бели хероин, са особом К2.


Време проведено у затвору улази у изречену казну.


Прочитајте још: Насер Кељменди пуштен да се брани са слободе


Суђење Кељмендију почело је од 2015. године, а од јуна 2017. он се брани са слободе.


Иако је Суд БиХ тражио његово изручење, до тога није дошло, зато што према косовским законима грађанин Косова не може бити изручен ниједној држави која не признаје "државу Косово и с којом Косово нема међународни споразум о изручењу".


Иначе, Кељменди је пре хапшења означен као вођа криминалне организације и једног од најјачих балканских нарко картела, особа са црне листе САД и потернице Интерпола, оптуженик за организовани криминал, убиство Рамиза Делалића Ћеле 2007. у Сарајеву, те поседовање и трговину дрогом.


Прочитајте још: Насеру Кељмендију кућни притвор


Кељменди је негирао кривицу за све што му је стављано на терет.


Агенција за истраге и заштиту БиХ још је 2008. у својој презентацији Интерполу навела да је Кељмендијева злочиначка организација умешана у кријумчарење дроге, цигарета и нафте, трговину људима, прање новца и каматарење.


Исто стоји и у Извештајном пројекту о организованом криминалу и корупцији.


Насер се 2011. хвалио потврдом да се против њега не води никакав процес у БиХ. Званична истрага покренута је у септембру 2012. када је спроведена акција “Лутка”, тада без главне мете.


Насер Кељменди је тада побегао је Црну Гору, а ухапшен је у Приштини 2013.