Министарство унутрашњих послова вечерас је поново упутило захтеве Еулексу и мисији УНМИК-а на Косову и Метохији за укључивање наших државних органа у истрагу убиства Оливера Ивановића, речено је Танјугу у МУП-у.

"Директор полиције Владимир Ребић и Национални централни биро Интерпола у Београду, који је део Министарства, упутили су поновљене захтеве Еулексу и УНМИК-у у којима се инсистира на укључивању МУП-а Србије у истрагу, а у циљу проналска извршилаца овог тешког кривичног дела. У захтевима се тражи што хитнији одговор о начинима укључивања српске полиције у ову истрагу, као и информације о свим мерама и радњама које су до сада предузете", речено је Танјугу у МУП-у.

Министарство унутрашњих послова подсећа да су Еулексу и УНМИК-у још јуче упућени захтеви поводом укључивања у истрагу, а да су током дана званично објављени сви документи које су државни органи Србије упутили Еулексу и УНМИК-у.

КОСОВСКИ ОРГАНИ ОДЛУЧУЈУ ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА БИТИ ДЕО ИСТРАГЕ

Министарство правде је још јуче послало захтев Еулексу и проследило захтев Тужилаштву за организовани криминал да му се доставе сви подаци који су до сада прикупљени у случају Оливера Ивановића, а уколико је могуће и записници са увиђаја и саслушања сведока које је спровело надлежно Тужилаштво са Косова, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

Према њеним речима, за сада од Еулекса нема повратне информације и истакла да о одлуци да ли ће Србија бити део истраге, не одлучује Еулекс, већ косовски органи.

"Питање је да ли постоји воља да Србија учествује у истрази, о чему не одлучује Еулекс, он само прослеђује захтев косовском органу који треба да одлучи да ли ће Србија учествовати у истрази", навела је Кубуровић.

Каже да је у протекле четири године око 3.000 захтева упућено између српских и косовских органа, наводећи да је највише захтева било у кривичним и грађанским стварима, а да тамо где није било сарадње је Тужилаштво за ратне злочине које не добија информације од косовских органа.

"Надам се да ће нам се у случају Оливера Ивановића одговорити", рекла је Кубуровић гостујући на РТВ.

Као посебан бенефит у овој истрази она наводи интеграцију српских судија у косовско правосуђе и да је сада омогућено да српски тужилац учествује у срповођењу истраге, а српске судије ће бити надлежне да одлучују и поступају у спровођењу истраге.

Истиче да српски тужиоци и судије у косовском правосуђу нису надлежни да шаљу податке истраге Тужилаштву Србије, јер, подсећа, нема директне сарадње између српских и косовских органа.

С обизиром на јучерашње коментаре косовских званичника да ће, ако буде било потребно, укључити у истрагу и ФБИ, упитана је да ли ће и Србија затражити помоћ неке међународне организације, Кубуровић сматра да "тужилаштво и српски органи имају довољно способности".

МУП ЗВАНИЧНО ПОСЛАО ЗАХТЕВЕ ЕУЛЕКСУ И УНМИКУ: ПОД ХИТНО УКЉУЧИТИ БЕОГРАД У ИСТРАГУ!

ИНСИСТИРАМО да Еулекс у најкраћем могућем року укључи државне органе Републике Србије у кривичну истрагу о убиству Оливера Ивановића, што би омогућило да починиоци овог тешког кривичног дела буду што пре приведени - саопштено је данас из Министраства унутрашњих послова.

У МУП подсећају да су током јучерашњег дана, одмах након упућеног званичног документа Тужилаштва за организовани криминал, којим се захтева учешће наших истражних органа у спровођењу истраге о убиству Ивановића, више пута контактирали представнике Еулекса и УНМИК-а.

- Директор полиције Владимир Ребић разговарао је са представницима Еулекса и инсистирао на хитном укључивању наших државних органа у истрагу, као и да нашој полицији одмах доставе све расположиве информације о овом тешком кривичном делу. Министарство унутрашњих послова очекује да увиђај буде извршен на највишем професионалном нивоу, јер би у супротном истрага била изузетно отежана и могло би да дође до тешких последица - наводи се у саопштењу.

Објављујемо сва документа којима је званично затражено укључивање државних органа Републике Србије у истрагу: