БЕСПОМОЋНА сам. Толико времена је прошло, а моја породица и ја и даље не знамо кад ће се све ово окончати. Као мајка имам право да знам. Не могу да верујем да читав поступак креће изнова и то по четврти пут, таман кад се привео крају. Стигао је и пети судија, а за моју Јелицу још нема правде.

Ово у разговору за "Новости" каже Снежана Панић, мајка Јелице Панић (25) из Параћина, која је јуна 2010. године преминула од компликација насталих током анестезије у тадашњој "Беоклиници" у Београду. Она наглашава да је огорчена, јер ни седам година након смрти ћерке није донета првостепена пресуда. Таман кад је помислила да ће у децембру пред Другим основним судом у Београду бити презентовано медицинско вештачење, након чега је очекивала изношење завршних речи и судску одлуку, уследио је "хладан туш". Саопштено јој је да је промењен судија и да ће предмет преузети нови и то пети по реду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСПОВЕСТ MAJKE НАСТРАДАЛЕ ДЕВОЈКЕ У "БЕОКЛИНИЦИ": Нисам знала да смрт може да застари

Због оптужби за несавесно лечење поступак се води против интернисте Драгана Станојевића, анестезиолога Братислава Стаменковића и гинеколога Миодрага Станића. Тужилаштво тврди да су 9. јуна 2010. године у "Беоклиници" Јелици урадили гинеколошку интервенцију, уклањања ранице на грлићу материце, у општој анестезији. Међутим, она је током интервенције пала у кому и преминула девет дана касније на ВМА. Оптужени су одбацили све наводе тужилаштва.

- Дошла сам на суђење, не знајући да је одлучено да се одреди нови судија, пошто је поступајући прешао у Виши суд - каже Снежана. - Не могу да верујем да нико није нашао за сходно да нас обавести о томе, да не долазимо, јер сваки долазак кошта и сваки долазак у суд за мене је нови стрес. Оваквим поступцима уништавају нас и здравствено и материјално.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Траже кривца за Анину смрт: Зашто нам је умрла ћерка?

ТРЕЋЕ ВЕШТАЧЕЊЕ КРАЈЕМ јуна ове године, суд је донео наредбу да се одреди ново медицинско вештачење, а на околности да ли је приликом интернистичког прегледа, увођења и одржавања у анестезији, као и приликом гинеколошке интервенције дошло до пропуста неког од оптужених. Такође, наређено је да се утврди да ли је постојао неки упални процес, дуготрајно обољење, који би можда имали узрочно-последичну везу између насталих компликација и узрока смрти. Резултати овог вештачења очекују се у децембру.

Снежана Панић Фото М. Анђела

Снежана наглашава да је Јелица преминула пре седам година, а да је тек после три године и то после много мука, подигнута оптужница. Убрзо је започело и суђење, али су се од тада промениле четири судије. Двоје од њих процес је привело крају, кад су распоређени на друга места, због чега је све започињало изнова. Снежана се пита да ли ће исти сценарио да се одигра и сада кад ће предмет доћи у руке петог судије.

- Моја Јелица је била дивна девојка - дрхтавим гласом прича Снежана. - Напунила је 25 година 25. априла 2010. године. Истог дана је дипломирала са десетком на Учитељском факултету. Два месеца касније је сахрањена.

Јелица је, према причи њене мајке, отишла на рутински преглед код гинеколога у Параћину, где су јој пронашли раницу на грлићу материце. Одлучиле су се да дођу у Београд и да интервенцију обаве у "Беоклиници". Шта се дешавало у сали и због чега су настале компликације и даље је непознато. У фебруару ове године анестезиолог Радмила Колар, члан трочланог Одбора за судску медицину из Новог Сада, навела је да у картону анестезије нису уписани сви неопходни подаци потребни за каснију анализу догађаја. Самим тим, како је истакла, нису имали довољно података како би се утврдило шта је тачно изазвало компликације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радили су обдукцију без мог одобрења

По пријему на ВМА, Јелица је била у дубокој коми, без спонтаног дисања, због чега су је одмах прикључили на апарат за вештачко дисање. И поред предузетих мера, њено стање се погоршавало. Преминула је 18. јуна 2010. године у преподневним сатима.