Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио сина власника Делта холдинга Марка Мишковића, Мила Ђуршковића и остале окривљене од оптужби за оштећење путарских предузећа у Србији чиме је потврдио један део првостепене пресуде Специјалног суда.


Истом одлуком Апелациони суд је укинуо део пресуде којом су Марко Мишковић и Мило Ђурашковић били осуђени на затворске и новчане казне због утаје пореза, а Ђурашковић и још неколико окривљених и због оштећања крушевачког ФАМ-а и наложио да им се суђење понови пред Специјалним судом.

Прочитајте још: Мишковић ослобођен за злоупотребе са путарским предузећима

Укинутим делом пресуде Марко Мишковић је био осуђен на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара.

Ђурашковић је због оштећења крушевачке Фабрике мазива (ФАМ) и утаје пореза био осуђен на седам година затвора и новчану казну од шест милиона динара, а његови сарадници у том случају на казне од три до пет година затвора.

Прочитајте још: Марку Мишковићу три и по године затвора, Ђурашковићу седам

Пресудом Апелационог суда Милутин Гашевић, Здравко Рашо, Предраг Филиповић и Зоран Михаиловић правоснажно су ослобођени оптужби за оштећење путарских предузећа.

Због оптужби за помагање Марку Мишковићу да утаји порез суђење ће се поновити и према Живојину Петровићу и Јадранки Бардић.

Прочитајте још: Марко Мишковић: Вратите ми пасош да идем на море!

Због оштећења ФАМ-а, поново ће се судити Дејану Јефтићу, Ристи Ристићу, Бори Јелићу, Браниславу Јовановићу, Љиљани Костић и Срђану Филиповићу.

По налажењу Апелационог суда, нема доказа да су Ђурашковић и Марко Мишковић оштетили путарска предузећа, па тако ни да су им Ристо Ристић, Милутин Гашевић, Дејан Јевтић, Здравко Рашо и Предраг Филиповић у томе помогли.

Што се тиче укинутог дела пресуде, по ставу Апелационог суда, првостепена пресуда садржи битну повреду одредаба кривичног поступка.

"Изрека првостепене пресуде је неразумљива, противречна сама себи и разлозима пресуде, при чему не садржи ни разлоге о чињеницама које су предмет доказивања, а они који су дати су нејасни и у знатној мери противречни", навео је Апелациони суд.

Против Марка Мишковића, његовог оца Мирослава Мишковића, Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут крајем 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Тада су били ухапшени и после вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, пошто су положили вишемилионска јемства у еврима, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Данашњом одлуком Апелационог суда, "пала је" оптужница тужилаштва за организовани криминал која их је теретила да су финансијским трансакцијама извлачили новац из путарских предузећа и тако довели до њихове пропасти, односно да су их у периоду од 2005. до 2010. године оштетили за 16,95 милијарди динара, а буџет Србије за 472 милиона динара.

Случај у вези са фабриком мазива из Крушевца покренут је 2010. године.

Сумња се да су оптужени у том случају оштетили предузеће "Фам" из Крушевца за износ од око 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ђурашковићу прибавили имовинску корист у укупном износу од 1.498.289.138,43 динара ( око 15 милиона евра).

С обзиром да је већина оптужених за путарска предузећа и на оптужници за ФАМ, поступци су спојени и у фебруару 2015. је кренуло обједињено суђење.