Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је утврђено порекло једног дела оружја откривеног у близини породичне куће премијера Александра Вучића у Јајинцима код Београда и да ручни ракетни бацач - "зоља" потиче с хрватског ратишта, а две бомбе с ратишта у БиХ.

У близини породичне куће премијера Србије Александра Вучића у Јајинцима код Београда у суботу је нађено оружје. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је тада казао да су нађени један ракетни бацач "зоља", четири ручне бомбе, 100 комада муниције калибра 7,62 мм, четири или пет метака за аутоматско оружје и 15 метака непознатог калибра.

"Ручни рактенти бацач - 'зоља' била је на једном делу хрватског ратишта, а две од четири ручне бомбе биле су на једном делу ратишта у БиХ, у билизини Сарајева", рекао је Стефановић данас за ТВ Прва.

Он је додао да се предузима велики број мера и радњи како би се утврдило ко је био у поседу наоружања и ко га је донео.

Стефановић је казао да ће вечерас бити готова ДНК анализа и да ће се после завршетка те анализе знати "да ли има трагова и каквих", и да ли су такви да се могу упоредити с неким из базе података Србије.

"Ми ћемо путем међународне правне помоћи тражити и од држава за које сумњамо да би потенцијални извришоци или они који су били руковаоци тог наоружања да су се налазили у тим државама, па ћемо видети где ћемо стићи", рекао је он.

Стефановић је казао да ће од резултата истраге бити објављено "само оно што буде у интересу сазнавања јавности", да један део информација неће бити изнет у јавности како се не би нашкодило истрази.

Он је казао и да није позван да говори о смењивању у безбедносним службама и да нема увид у њихов рад, јер је задужен за МУП.

"Морамо прво доћи до чињенице како је то наоуружање дошло, када је постављено, јер постоје веома озбиљни људи које не треба потценити, и не треба сав терет пребацити на људе који озбиљно раде свој посао. Наравно, тамо где се утврде пропусти треба деловати брзо и ефиксано", рекао је Стефановић и додао да треба сменити оне људе који нису били на нивоу задатака који треба да обаве.

Стефановић је казао да треба утврдити све околности и да ниједан правац сагледавања случаја неће бити пропуштен.

Стефановић је оценио да је та ситуација питање обавештајне и контраобавештајне заштите Србије, на којој се мора радити више, а не да је само питање Вучићевог личног обзбеђења.