ПОЛИЦИЈА је пронашла и вратила већу количину, од око две тоне чепова украдених из магацина новосадске хуманитарне организације "Чепом до осмеха", потврдио је у уторак "Новостима" Бориша Петковић, представник ове организације.

Осим пластичних чепова, припремљених за рециклажу, украденo je и двојe електричних инвалидских колица, која су била намењена деци, а купљена новцем од продатих затварача.

Лопови су, највероватније, у ноћи између недеље и понедељка, провалили у објекат, који се налази на углу улица Богдана Шупута и Футошког пута и поред чепова и колица покупили и друге вредније ствари.

Како истиче Бориша Петковић, супруг Вање Петковић, која је пре четири године покренула акцију "Чепом до осмеха", само инвалидска колица коштају око 250.000 динара.

- Први пут у животу сам заплакао, када сам видео да је унеповрат отишао труд свих нас, Новосађана и многобројних грађана широм Србије, који су сакупљали и нама слали чепове да бисмо помогли онима којима је помоћ најнеопходнија, а пре свега деци.

Наш саговорник напомиње да је са једним колегом из удружења у понедељак по подне донео у магацин чепове, које су током викенда прикупили грађани Суботице и Сомбора.

- Затекли смо разваљена врата магацина, из којег је однето, практично, 90 одсто ствари, али смо највише били шокирани, када смо констатовали да нема инвалидских колица, која смо недавно купили за једно дете из Качарева.

Чепови, који су били сортирани по бојама и величини, како би имали већу цену у рециклажи, вреднији су од 400.000 динара. Украдене су биле и кутије, пластична бурад и друга опрема, која служи за њихово прикупљање. Полиција је обавила увиђај и трага за починиоцима ове бескрупулозне крађе.

ХАПШЕЊЕ ПОЛИЦИЈА је ухапсила четворицу осумњичених за крађу у магацину. Ухапшени су Ф. А. (27), М. В. (22) и шеснаестогодишњак из Новог Сада, као и М. Г. (38) из Жабља. Сви се терете се да су провалили у кућу, коју је закупило Удружење и украли око две тоне пластичних чепова, двоја инвалидскa колица и два бицикла. Тројици пунолетних осумњичених одређено је задржавање до 48 сати.

Удружењу "Чепом до осмеха" подршку су упутили многобројни суграђани и градоначелник Милош Вучевић, који је обећао помоћ у проналажењу сигурнијег простора за магацин, и уједно осудио овај криминални чин.

- Јасно и гласно треба да поручимо да такве ствари нећемо да трпимо у Новом Саду. Ми смо ступили у контакт са представницима Удружења и Полицијском управом, која чини све да открије починиоце - саопштио је градоначелник и нагласио да је договорена још снажнија подршка Града акцији "Чепом до осмеха".АПЕЛ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

ГРАДОНАЧЕЛНИК Милош Вучевић апеловао је на све суграђане да се још јаче укључе у акцију прикупљања чепова.

- Позивам све Новосађане, друштвено одговорне компаније, удружења и невладине организације да наставимо да подржавамо акцију још интензивније. Имаћемо нове пунктове за сакупљање чепова у граду. Морамо бити солидарни и показати право лице Новог Сада, како бисмо донекле исправили оно што је учињено и кренули напред.


ПОМОГНУТО ТУЦЕ ДЕЦЕ

ХУМАНИТАРНА акција, у којој је у протекле четири године обезбеђена хуманитарна помоћ за 12 малишана са инвалидитетом, биће настављена, а у Удружењу "Чепом до осмеха" кажу да је изабрано још дванаесторо деце, којима ће бити купљена потребна опрема или на други начин помогнуто новцем добијеним од продаје затварача.