ПЕТОРИЦА батинаша из Гакова код Сомбора, Владимир Скробоња (40), Ђорђе Граховац (39), Мане Прица (38), Душан Батинић (39) и Данило Кричка (26), пре него што ће у суботу бити осуђени на по 30 дана затвора, брутално су претукли Миладина Марковића и Радета Ђукића, раднике ЗЗ “Граничар” који су по радном задатку стечајног управника покушали да за пролећну сетву припреме парцелу од 308 хектара у власништву задруге у стечају! Марковић и Ђукић су после батинања завршили у болници на превијању, док су петорица силеџија пред судом у Апатину осуђена на по 30 дана затвора.

Претучени радници у отвореном писму одбацују наводе који су се појавили у појединим медијима, да су батинаши паори. Према њиховим речима, брутално су претучени само зато што су бранили фирму и указивали на њихово бахато понашање.

- На позив стечајног управника, у петак 18. марта, послат сам на парцеле које поседује “Граничар” у стечају, јер принос с тих површина иде у стечајну масу, и то је једини начин да ми, бивши запослени, наплатимо своја потраживања у последњих девет месеци. Тада сам брутално пребијен заједно са Радетом Ђукићем. Тукли су ме Скробоња, Кричка, Батинић и други - навео је Миладин Марковић, у писму достављеном “Новостима”.

Према његовим речима, он је са Скробоњом, Кричком и Батинићем радио до пре неколико месеци у овој задрузи, а “тројку” је означио као један од разлога што је фирма пропала.

- Они су профитирали. Одакле Скробоњи “ауди А6”, два трактора, комбајн и скупа летовања када је, радећи у фирми, имао плату од 35.000 до 40.000 динара. Данило Кричка, који нас је тукао, исто се позива да је паор, иако нема регистровано пољопривредно газдинство. Санел Грабовица, који је приведен па убрзо пуштен, у Мађарској је деведесетих година лежао у затвору неколико година због крађе аутомобила. Небојша Ковачевић нека каже зашто се развео од жене на коју је регистровао пољопривредно газдинство да би имао два газдинства. Нека полиција испита да ли силна имовина наших батинаша има везе с пропашћу фирме - рекао је у недељу Марковић, који је и шеф синдиката фирме у стечају.

Раде Ђукић, бивши полицајац, а од 2010. запослен у задрузи на обезбеђењу, потврђује такође да је добио тешке батине. Он каже да се и раније као контролор у “Граничару” сукобљавао са овим “паорима”.

Задруга "Граничар" у Гакову некада била репрезентативна

- Скробоњу сам 2010. године спречио да износи сточну храну из фирме и зато ме је физички напао у кругу задруге. На суду је признао дело и кажњен је новчано. Међутим, за нестанак стотина тона хране и 30 крава нико никад није одговарао - каже Ђукић. - Претио ми је много пута на улици, а последњи пут је покушао да ме трактором изгура с пута у септембру 2015, када сам са аутом морао да скренем у канал.

Некадашњи контролор Задруге тврди да је у фирми минулих година регистровано више од 200 крађа, за које сматра да су одговорни Скробоња и Кричка.

ПОДРШКА

САВЕЗ самосталних синдиката Сомбора изразио је незадовољство због догађања у ЗЗ “Граничар”.

- Председник синдикалне организације “Граничара” из Гакова Миладин Марковић, који са синдикатом покушава да сачува што више радних места, брутално је претучен на радном месту. Тражимо од надлежних државних институција да се извршиоци и инспиратори овог напада најоштрије казне - каже се у саопштењу.

ВУЧИЋ: НИСУ УХАПШЕНИ ЗБОГ ПЛУГА

ПРЕМИЈЕР Србије Александар Вучић изјавио је поводом случаја у Гакову код Сомбора да се “неки праве блесави као да не знају о чему се ради”.

- Неће да кажу грађанима да су ухапшени неки људи који су претукли неке људе. Па нису у Гакову хапшени због плуга него зато што су неке изубијали на мртво име и презиме - рекао је Вучић.

Према његовим речима, они који се понашају на такав начин хоће да представе државу као злочиначку и монструозну, и као да је неком стало да ухапси негде некога.