ЈУЛИЈАНА Јованић, заменик директора Дома ученика и студената "Никола Војводић" у Кикинди, која је пре месец дана ухапшена због наводних малверзација приликом изградње спортских терена, сада се сумњичи и да је злоупотребила буџетска средства за куповину хране за станаре ове установе. Наиме, она је, према кривичној пријави, запосленима у домској кухињи налагала да припремају оброке не само за домце, већ и за приватне прославе - рођендане, крштења, па чак и свадбе.

Јулијана је ухапшена у великој полицијској акцији "Резач", али је сада допуњена кривична пријава против ње. Она се терети да је од 2013. до краја 2015. године, запосленима у домској кухињи налагала да припремају оброке за различите прославе "трећих лица" чиме је причињена милионска штета.

- Славља су се одржавала углавном викендом у трпезарији дома - рекао нам је извор близак истрази. - У ту сврху куварице су, по наређењу Јованићеве, користиле намирнице купљене буџетским средствима, а намењене искључиво за исхрану ученика и студената. Јованићева је на тај начин причинила штету од око 7,2 милиона динара.

Њеним малверзацијама, наводи се у пријави, отимано је од уста станара домаца, који нису добијали адекватне и прописане количине хране. Тај новац, иначе строго намењен за оброке средњошколаца и студената који ту живе током школске године, Министарство просвете је редовно пребацивало Дому "Никола Војводић". Паре су, међутим, у великој мери, усмераване на другу страну, конкретно за организовање богатих гозби, прослава рођендана, свадби...

- Приход остварен од фактурисаних услуга организовања предавања и прослава, Јованићева је трошила за набавку мобилних телефона, за плаћање телефонских разговора и горива, а без путних налога - каже наш извор близак истрази. - Није се штедело ни за репрезентацију и свакојаке уговоре закључене са извођачима радова. Спорне су и поједине адвокатске, књиговодствене и консталтинг услуге.

Зрењанинско Више јавно тужилаштво, након проширења кривичне пријаве, затражило је продужење притвора за Јулијану. Сада јој се на терет ставља злоупотреба службеног положаја, односно прекорачење овлашћења.

ЗАПОШЉАВАЊЕ ЧЛАНОВА ДС

ПОСЕБНУ пажњу јавности изазвало је хапшење Драгана Стојановића (на слици), донедавног председника Општинског одбора ДС у Кикинди и шефа одборничког клуба, и његове десне партијске и радне руке Јулијане Јованић. Стојановић је, иначе, од 2009. године у Управи за капитална улагања Војводине (ранији Фонд) задужен за Севернобанатски округ. Протеклих година био је и председник Управног одбора Дома ученика и студената. У поменутој установи, након што су демократе изгубиле локалну власт, удомило се, по кратком поступку, више истакнутих чланова ДС.