БЕОГРАД - У Београду је у 91. години преминуо доајен српске адвокатуре Вељко Губерина, саопштила је данас Адвокатска комора Србије данас.

Био је бранилац оптужених за убиство у 700 предмета и успео је да својим знањем и адвокатском вештином ослободи 51 брањеника.

Многе судске беседе које је у завршној речи изговорио Губерина ушле су анале највећих адвокатских одбрана и оставиле су неизбрисив траг у историји адвокатуре Србије и некадашње Југославије, каже се у саопштењу.

Губерина је рођен 9. септембра 1925. године у Вргинмосту у Кордуну. До 1941. године живео је у Карловцу, затим је са породицом избегао у Србију, а за време окупације са мајком и сестром живео у Јагодини где је завршио гимназију 1944. године.

У Београд се преселио 1945. године, а у августу исте године је ухапшен и осуђен на челу једне групе националиста на три године затвора. Казну је издржавао у КПД Ниш, одакле је пуштен маја 1947. године.

Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Љубљани 1951. године, а у именик адвоката Адвкатске коморе Србије уписао се 1956. године.

Током више од 50 година активног бављења адвокатуром, Вељко Губерина се бавио кривичним правом.

Као енергични присталица укидања смртне казне, био је један од оснивача "Удружења за борбу против смртне казне" 1981. године.

Добитник је бројних признања, а дужност председника Адвокатске коморе Србије обављао је у два мандата од 1984. до 1986. и од 1988. до 1990. године.

Губерина је преминуо јуче, а комеморативни скуп биће одржан у Београду у понедељак, 4. јануара, у сали Адвокатске академије Адвокатске коморе Србије, а сахрана је у уторак 5. јануара.