БЕОГРАД - Пред Вишим судом у Београду данас је, након вишегодишњих покушаја, почео процес правне рехабилитације председника српске владе за време окупације у току Другог светског рата Милана Недића.

Истовремено, испред зграде Вишег суда окупила се група грађана који су носили транспарент "Класни отпор антифашистичке Србије" и поручили да би рехабилитација значила прекрајање историје.

На првом рочишту на којем је био присутан и унук Милана Недића, Александар Недић, пуномоћник подносиоца предмета, адвокат Зоран Живановић, рекао је да се остаје при захтеву за рехабилитацију Недића, коме је конфискована имовина, а према тврдњама адвоката, породица сматра да је лишен и живота јер су, по његовим речима, приче о самоубиству исконструисане.

Председник Већа судија Анђелка Опачић навела је да је Архив Србије доставио суду изјашњење да се у њиховим списима налази досије Милана Недића који им је доставила БИА и који садржи 1.645 страна и да је суду достављен попис списа.

Адвокат Живановић предложио је да се за следеће рочиште саслушају сведоци који су, како је рекао, историчари, као и два сведока која могу да сведоче о активностима Милана Недића и његове владе на напорима за спасавање избеглица из Хрватске и Словеније.

Један од грађан који је протестовао испред зграде Вишег суда, Срђан Папић Ђурић, рекао је Тањугу да су они јутрос препешачили 30 километара од старе Свиларе у Панчеву до старог Сајмишта у Београду. Он сматра да би Недићевом рехабилитацијом држава показала да се релативизују злочинци и злочини, као и да би тиме дошло до прекрајања историје.

Друго рочиште заказано је за 8. фебруар кад ће се саслушати два предложена сведока - Жарко Видовић и Урош Шуштарич.

Недићеви потомци затражили су од суда да га рехабилитује односно да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права.

Захтев за рехабилитацију је раније одбациван као непотпун, а сада је суд одлучио да крене са поступком.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница.

Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.