НИ после више од годину дана није завршен предистражни поступак који се води о пословању „Србијагаса“! На захтев Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду припадници Управе криминалистичке полиције, Службе за борбу против организованог криминала, септембра прошле године започели су „чешљање“ ове компаније, а полазна основа је био извештај ДРИ за 2011. годину,

У међувремену МУП је, како се наводи у допису Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду упућеном Топличком центру за демократију и људска права, формирао радну групу за испитивање злоупотреба у „Србијагасу“. У истом допису је наведено и да су оперативне провере полиције и даље у току.

Предистражни поступак започет је на основу извештаја о пословању компаније током 2011, који је Министарству унутрашњих послова доставила Државна ревизорска институција. Ревизори су, контролишући пословање „Србијагаса“ открили да је, мимо Закона о јавним набавкама, потрошено укупно више од 46 милијарди динара, као и да су увозили гас без закљученог спољнотрговинског уговора.

ДРИ је пронашао и да је ова компанија у 2011. години запосленима поделила 98 милиона динара добити, пре него што је добила сагласност Владе. Око 5,5 милиона динара добиле су три особе са којима су потписали уговор о стручној помоћи. Ревизори, међутим, нису пронашли трагове посла стручних сарадника.

Топлички центар поднео је Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду кривичну пријаву против директора „Србијагаса“ Душана Бајатовића новембра прошле године због злоупотребе службеног положаја. Реч је, како се наводи, о закључивању уговора у 2011. без спроведених поступака јавних набавки, који су били обавезни, у укупном зиносу од 12,102 милијарди динара.

Државна ревизорска институција је фебруару прошле године поднела захтев за покретање прекршајног поступка против Душана Бајатовића, директора „Србијагаса“, због неправилности у пословању. У извештају ДРИ, највеће неправилности односе се на јавне набавке, јер је предузеће закључило уговоре за набавку добара, услуга и радова у укупној вредности 22,5 милијарди, без овог поступка.


ЗАМЕРКЕ

* СПОРНИ су, како је наведено у извештају ДРИ, кредити у вредности 11,87 милијарди динара, уговори о изградњи гасовода - 10,1 милијарда динара, као и набавке челичних цеви, адвокатске услуге...

* НЕПРАВИЛНОСТИ се односе и на дугорочне финансијске пласмане, на набавку гаса из увоза и његову евиденцију као робе, на плате и на расподелу добити.