ПРОШЛА је и десета година од смрти гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића у касарни „Караш„ на Топчидеру, а њихови родитељи још не знају како су страдали - у међусобном обрачуну или их је, како се сумња, убило обезбеђење Ратка Младића који се тада наводно крио у тој касарни.

Последње радње које је предузело српско правосуђе односиле су се управо на ратног командата ВРС коме се суди у Хашком трибуналу за најтеже злочине у БиХ. На основу замолнице српског Министарства правде, холандски судија саслушао је Младића у притвору. Упркос томе што је и после толико времена њихова смрт неразјашњена, судија је поставио Младићу само четири банална питања и добио исте такве одговоре. Питао га је, рецимо, да ли зна да су гардисти страдали у Карашу. Младић је одговорио да је за то чуо преко медија и изјавио саучешће породицама.

- Предлагали смо да присуствујемо саслушању, али до тога није дошло - каже за „Новости“ адвокат Олгица Батић, један од пуномоћника породица.

Две године раније, анализирано је анонимно писмо које је породицама послало „бивше обезбеђење хашког оптуженика“. У писму је наведено да се 5. октобра 2004. године, када су убијени гардисти, у касарни крио Ратко Младић. Пошто су га гардисти видели, наредио је наводно свом обезбеђењу да их убије. Тужилаштво је наложило да се ураде потребне анализе, али на основу њих на писму нису нађени отисци прстију. Закључено је и да је текст куцан на писаћој машини преко индиго папира.

ЗАСТАРЕЛО Предраг Савић је својевремено покренуо поступак против бившег војног судије Вука Туфегџића због несавесног рада у служби. Тај поступак, међутим, застарева 5. октобра.

- У писму се користила војна терминологија, мешала се екавица са ијекавицом, али мислим да га је неко послао како би нас навео на погрешан траг - додаје адвокат Предраг Савић, који такође заступа породице.

Разрешењу овог догађаја није допринело ни неколико поступака и обављених вештачења. Некадашње војно тужилаштво је после спроведене истраге закључило да је Драган Јаковљевић убио хицима из аутоматске пушке Дражена Миловановића, а затим себе.

Међутим, Врховни савет одбране државне заједнице Србија и Црна Гора формирао је посебну комисију у којој су, између осталих, били и специјалиста за судску медицину, ортопедску хирургију и трауматологију, психијатрију, балистику и трасеологију. Они су оспорили налаз војне комисије према којој је смрт гардиста последица убиства и самоубиства, и затражили да се покрене поступак против Н. Н. особе. Тај поступак траје и данас.

Закључак војске није потврдио ни амерички ФБИ, према коме се усмрћење Јаковљевића и Миловановића сматра убиством док се год не докаже супротно.

- Мислим да ће се ова убиства решити кад буде било политичке воље - каже Савић. - До тада, ми ћемо се највероватније обратити суду у Стразбуру.