КИША суза натопила је у петак земљу на гробљу код „Дудове шуме“ у Суботици. Више хиљада људи, младих и старих, неутешно су јецали над трагичном судбином Тијане Јурић (15). Над раком, сломљени од бола, девојчицини родитељи, мајка Мирјана, отац Игор и сестра Сашка. Родбина, пријатељи, познаници, девојчицини другови, суграђани. И они који је нису познавали, али их је ужасна несрећа дубоко потресла.

Беле руже у рукама девојчициних вршњака, са којима је до пре 13 дана, када је нестала, делила радост, тинејџерске тајне, младалачке бриге... За ковчегом родитељи и сестра. Девојчицини родитељи руке ставили на ковчег док се непрегледна колона дуж Улице Арсенија Чарнојевића кретала ка гробљу.

- Мало је речи које би описале Тијану - у опроштајном говору над Тијанином гробом је рекао Милош Станковић, суботички глумац. - Њене велике плаве очи. Њено виолончело је заувек заћутало, а њену песму „Заспао Јанко под јабланом“, коју је певала са дедом Милетом, певаће неко други.

Сви су узалуд чекали 12 дана да се врати.

- Тог 26. јула живот нам је стао - рекао је у говору Станковић. - А овакав крај нас је шокирао. Нико није имао право да ти одузме светињу - живот! Нећемо те заборавити.

Када су ове речи утихнуле, муклу тишину су као сечивом, пресекли болни јауци Тијаниних родитеља и сестре Сашке, која је чврсто, као оковима, стегла Тијанину слику. Главу је немоћно подигла према небу, као да пита: „Зашто сам остала без моје Тиће... Неутешни отац Игор, болним крицима је понављао: Јаој Тићо, Тићо... Јој сине мој, срећо татина. Немој ићи, немој нас остављати! Боже, колико сам те волео.

Мајка Мирјана, једва стојећи, незаустављиво је ридала, рукама је миловала сандук уместо вољене ћерке.

ОПЕЛО У ЦРКВИ

СвеШтенство и монаштво Епархије бачке је служило опело, којем је поред родитеља, родбине, пријатеља, другова из Суботице и Бајмока, присуствовао и Милорад Вељовић, директор полиције и Боривој Муцаљ, начелник Полицијске управе у Суботици.

Тијанини другови из Бајмока, са којима је проводила највише времена, носили су цвеће. Њена најбоља другарица Сања, која је и те кобне вечери била с њом, носила је корпу са цвећем.

СВЕЋЕ

НА месту где је пронађено Тијанино закопано тело, на напуштеној депонији на путу између Чонопље и Алексе Шантића, букет цвећа, иконица и свеће. И у петак су се људи заустављали и палили свеће код Зелене фонтане на централном суботичком тргу. Хиљаде људи је у петак увече у 19 сати дошло и запалило свеће, у помен Тијани.


СУБОТИЦА: ЗАПАЉЕНЕ СВЕЋЕ КОД ЗЕЛЕНЕ ФОНТАНЕ ЗА ТИЈАНУ

Другови Тијане Јурић (15) и многобројни други Суботичани запалили су вечерас свеће крај Зелене фонтане на централном градском тргу, дајући тако помен свирепо убијеној девојчици.

Свеће за Тијану запаљење су и у центру Бајмока, места у којем је девојчица отета у ноћи између 25. и 26. јула и потом на монструозан начин убијена.