ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал доставило је у среду Управи полиције захтев за прикупљање потребних обавештења поводом извештаја Управе криминалистичке полиције о комуникацијама и сусретима појединих државних функционера и службеника са Родољубом Радуловићем, чланом нарко-клана Дарка Шарића - потврдио је Миљко Радисављевић, први човек Тужилаштва.

Према његовим речима, од полиције је затражено да предузме све радње и мере из своје надлежности како би се разјаснила природа и карактер тих контаката и комуникација, а пре свега, утврдило да ли је том приликом дошло до одавања података који предстаљају службену тајну.

- Затражено је да се изврши анализа материјала, добијеног применом мера тајног надзора, и да се утврди да ли је након тих контаката дошло до неких промена у комуникацији особа према којима су примењиване мере тајног надзора и то да ли су комуникације прекинуте, да ли је дошло до промене до тада коришћених сим картица, телефона, садржине комуникација, коришћења нових жаргона, шифрованих израза и појмова - истиче Радисављевић.

Реч је, како напомиње тужилац, о материјалу који су суду достављали Безбедносно информативна агенција и Управа криминалистичке полиције, а прикупљен је по наредби истражног судије за примену мера тајног надзора комуникација. Тај материјал се налази у судским списима, коришћен је у, до сада спроведним истрагама и истрагама које су у току. У оптужници подигнутој против Родољуба Радуловића, која је потврђена 1. фебруара, предложено је да се тај материјал као доказ изведе и на главном претресу.

- Полиција треба да утврди који су подаци о раду на предмету Шарић били познати појединим државним функционерима и службеницима, на који начин су дошли у посед таквих података, да ли су за то били овлашћени, и ако нису, ко им је, када и на који начин то омогућио - каже Радисављевић. - Захтевано је да се доставе и подаци из званичне евиденције МУП о посетама појединих осумњичених припадника организоване криминалне групе одређеним државним функционерима.

После покретања акције „Балкански ратник“ у октобру 2009. године и расписивања потернице за Дарком Шарићем, Родољуб Радуловић је, према подацима из истраге, преузео главну улогу у клану. Руководио је свим пословима док нису прикупљени докази и против њега. У оптужници, коју је у октобру 2012. против Радуловића подигло Тужилаштво за организовани криминал, Радуловић је представљен као приватник са „јаким фирмама“, који у свом поседу има бродове за превоз воћа, соје и других намирница.

Према оптужници, он је у првој поливини 2009. године организовао транспорт кокаина прекоокеанским бродовима „Верти“ и „Голден“, тако што је преко своје офшор фирме „Ман маре“ уговорио превоз робе из Уругваја ка Шпанији као камуфлажу за транспорт дроге. Док су припадници групе набављали кокаин, Радуловић је, према оптужници, уговарао набавку соје.

Сведок сарадник, Драшко Вуковић испричао је да су 1,8 тона кокаина набавили у Перуу, Колумбији и Аргентини. Дрогу су допремили до брода „Верти“, где је претходно утоварена соја, а сакрили су је у танковима за нафту и воду. Брод се из Уругваја упутио према Грчкој, али је претходно у водама Шпаније кокаин истоварен на један рибарски чамац и даље на копно, одакле је дистрибуиран по Шпанији и Италији.

БРОЈНИ КОНТАКТИ

ЗАХТЕВ за прикупљање потребних обавештења, напомиње тужилац, односи се, не само на особе чији су контакти забележени преко мера тајног надзора примењиваних према осумњиченима, већ и на све друге функционере и запослене који су по функцији могли имати значајна сазнања о овом предмету. Реч је о особама за које полиција поседује оперативне и обавештајне податке да су били у контакту са осумњиченима.

ЦРНА ГОРА

ТУЖИЛАШТВО Црне Горе контактираће с колегама из Србије поводом афере о сусретима припадника нарко-клана Дарка Шарића са званичницима Србије како би се проверило да ли има података који би користили и Црној Гори, изјавио је врховни државни тужилац те земље Ранка Чарапић.

Она је новинарима рекла да засад није контактирано с Тужилаштвом у Србији, али да ће се „наравно то урадити“.