ЧЕКАНјЕ је понекад болније од бола. Породица Ђорђа Марицког (16) ученика Митровачке гимназије који је у среду ујутру, под нерасветљеним околностима, погинуо на екскурзији у Будимпешти, чекаће барем до понедељка да дечак буде допремљен кући и испраћен на вечни починак.

"Новостима" је у петак потврђено у Амбасади Србије у Будимпешти да ће тело у петак бити послато на обдукцију, а потом ће, у зависности од налаза, мађарска полиција "случај" пребацити тамошњем суду који ће издати решење о смрти.

На основу тог решења, српска амбасада ће припремити папире о транспорту тела у Србију.

- Само да нам донесу дете... Ђоле, срећо бакина - полушапатом понавља бака Гордана окупљеним комшијама и рођацима у дворишту Марицких у Мартинцима.

Родитељи дечака, Зоран и Злата, који су са директорком гимназије Мирјаном Ђорђевић још у среду отпутовали у Будимпешту, тек у четвртак поподне позвани су да идентификују тело свог сина. Мађарска полиција најпре је одбијала да покаже тело. Тек на инсистирање наше амбасаде, Злата и Зоран, скрхани болом који ни седативи нису могли да ублаже, пуштени су да уђу у мртвачницу. Све до тог тренутка надали су се да је њихов син жив:

- Јесте, то је наш Ђоле - једва су изустили несрећни људи од којих се све време не одваја лекар. Они нису желели у четвртак ни да виде Хотел "Голден парк" са чијег прозора на петом спрату је пало тело њиховог сина.

До сада је поуздано утврђено да су 94 ученика свих шест других разреда Митровачке гимназије те последње ноћи у Будимпешти били на журци у кафеу.

РОДБИНА: НЕ БИ
СЕ УБИО
По општем утиску родбине, школских другова и професора,Ђорђе није показивао никакве знаке депресије који су, евентуално, могли да га подстакну на самоубиство. - Био је добар ђак, омиљен у друштву, није имао разлога за депресију и самоубиство - каже дечакова сестра Ивана.

- Отишли су организованим превозом и вратили се сви заједно око пола сата после поноћи - каже Мирко Панић, директор маркетинга новосадске Агенције "Фантаст турист" која је организовала путовање.

По повратку у хотел, пошто су се професори уверили да су сви ђаци у својим собама, и сами су отишли на спавање. Неки ученици су, изгледа, то једва дочекали и наставили журку по собама.

Према сведочењу које су гимназијалци рекли мађарској полицији, Ђорђе је остао сам у трокреветној соби. Дечакова два друга чија имена се крију због истраге, између 3.00 и 3.30 лупали су на врата, јер су им магнетне картице за улазак остале унутра. Ђорђе се није одазивао. Потом су га звали телефоном, али није одговарао.

Спекулисало се да је у тим тренуцима на тераси собе једног од нижих спратова била др Марија Протић из Крагујевца и да је видела тело које је изненада пролетело крај ње. Она, то, међутим, демантује за "Новости".

- Не, ја сам уочила да тело лежи испред хотела - рекла нам је у четвртак др Протић која је још у Будимпешти.

Потом је обавештена рецепција, позвани су Хитна помоћ и полиција.

САОПШТЕНЈЕ- Током ноћи између уторка и среде око 3,30 часова, професори су обавештени да је један ученик пао са спрата. Један професор је отрчао у приземље хотела, где је већ био лекар, који је констатовао трагични исход. Убрзо је стигла и Хитна помоћ - наведено је у кратком саопштењу које је издала Митровачка гимназија.

НИЈЕ МЕСЕЧАРЕНЈЕ

Нагађања да је Ђорђе патио од месечарења, па чак и од епилепсије, негира др Винка Секулић која је имала увид у Ђорђев здравствени картон.

- У картону нема назнака никакве болести, Ђорђе је био потпуно здраво дете - каже др Секулић.

Причу о месечарењу, иначе, лансирали су дечакови другови који су раније у шали тврдили да је он месечар јер говори у сну.


ПРОЗОРИ

Спекулације да је неко из суседне собе кроз прозор ушао у Ђорђеву собу, гурнуо га, а затим се вратио натраг, мађарска полиција је одбацила као "немогућу мисију коју ни спајдермен не би могао да изведе". Наиме, прозори собе у којој је био дечак, као и суседних соба немају терасе, а размак између сваког од њих је између три и 3,5 метара. Ђорђева соба, иначе, "гледала" је на дворишну страну хотела.