ПРИПАДНИЦИ Управе криминалистичке полиције МУП Србије (Службе за борбу против организованог криминала) похапсили су у четвртак осмочлану групу која је производила и растурала синтетичку дрогу - амфетамин. На челу екипе је Милан Зарубица, стари знанац полиције, који је ухапшен у стану на Сењаку, током привременог одсуства са издржавања казне затвора од 11 година.

Главна лабораторија, према сазнањима полиције, и погон за производњу амфетамина је у Угриновцима, у Дробљанској улици. На тој адреси је фирма "Варан хемикалс", чији је директор Горан Лазовић, шеф интензивне неге за максилофацијалну траутоматологију Ургентног центра Клиничко-болничког центра Србије, који је такође ухапшен.

У четвртак, током дана, у просторијама и објектима "Варан хемикалса" специјализоване екипе МУП Србије обавиле су претрес у присуству заменика тужиоца за организовани криминал и истражног судије Посебног одељења Вишег суда у Београду. Пронађено је, како незванично сазнајемо, више од 150 килограма супстанце за коју се сумња да је амфетамин.

ЛАЗОВИЋ ГОРАН Лазовић требало је 20. маја да се врати на посао, кад му је истицао годишњи одмор. Како сазнајемо, био је у Црној Гори, а поједине његове колеге у четвртак су коментарисале да је реч о добром човеку и лекару. И он је ухапшен, како сазнајемо, у свом стану. (Ј. Су.)

Поред Зарубице, који је такође лекар, као и Лазовић, иза решетака су и Слободан Гмизић, Марко Жупањац, Јовица Дробњак и Исамедини Азизи. У овој организованој групи је и Јован Дрча, припадник Жандармерије, коме су колеге ставиле лисице. Ухапшени су и Јовица Каназир и Драган Карапешев, обојица су тренутно на издржавању затворске казне.

Миљко Радисављевић, тужилац за организовани криминал, у изјави за "Новости" истакао је да је хапшење резултат њихове сарадње са надлежнима у Управи за извршење кривичних санкција. Према тужиочевим речима, праћене су све Зарубичине активности у затвору, што је пре два дана резултирало хапшењима.

Сумња се да је амфетамин, који је продаван у Србији и иностранству, прављен у предузећу "Варан хемикалс" у Угриновцима. Поред тога, претресени су и станови осумњичених. После саслушања у полицији, сви ће бити приведени истражном судији Посебног одељења београдског Вишег суда.

Милан Зарубица је у јануару ове године по други пут суду упутио захтев за условно пуштање на слободу, пошто је одлежао две трећине затворске казне. Он је у марту 2005. године осуђен на 12 година затвора, али је казну за годину дана смањио Врховни суд Србије. У њу му је било урачунато и време проведено у притвору, од фебруара 2003. године. Суд је поднети захтев одбио уз образложење "да није спроведен процес ресоцијализације".

ТУЖИЛАЦ ПРЕМА речима тужиоца Миљка Радисављевића, за организовани криминал је типично да организатор групе настави са криминалним активностима из затвора. Како би се то спречило, веома је битно да се они упуте на издржавање казне у посебну затворску јединицу у Забели, где су им контакти сведени на минимум.

На дугогодишњу робију осуђен је јер је од средине 2002. године, по сопственој рецептури, у лабораторијама у Београду, произвео више од 31 милион таблета дроге, које је затим продавао у Србији и иностранству.

Претресом су пронађена 187.833 комада амфетамин-сулфата, 96 килограма ове супстанце и 450 килограма елементарне живе.

Судском одлуком од Зарубице су одузете машине, лабораторијска и опрема за производњу, као и објекти у Шимановцима и Угриновцима.

Одузет му је и новац, 320.000 долара и 89.000 евра, колико је пронађено код њега, као и 2,5 милиона франака пронађених на рачуну у швајцарској банци.