МИЛАН Зарубица, осуђен на 11 година затвора због неовлашћене производње и продаје синтетичке дроге амфетамин, поднео је захтев за условно пуштање на слободу. О захтеву ће одлучивати Посебно одељење београдског Вишег суда, које је у марту 2005. године донело првостепену пресуду од 12 година, да би је годину дана касније Врховни суд Србије смањио за 12 месеци.

Зарубици је ово други пут да подноси захтев за условно пуштање, пошто је одлежао две трећине затворске казне. Међутим, суд га је одбио уз образложење “да није спроведен процес ресоцијализације”. Он се тренутно налази у КПД Сремска Митровица, где је, како сазнајемо, добио позитивно мишљење о владању.

Ухапшен је у фебруару 2003. године због сумње да је од средине 2002. по сопственој рецептури у лабораторијама у Београду произвео више од 31 милион таблета дроге, које је затим продавао у иностранству. Претресом су пронађена 187.833 комада амфетамин-сулфата, 96 килограма ове супстанце и 450 килограма елементарне живе.

Судском одлуком од Зарубице су одузете машине, лабораторијска и опрема за производњу, као и објекти у Шимановцима и у Угриновцима.

Одузет је и новац, 320.000 долара и 89.000 евра, колико је пронађено код окривљеног, као и 2,5 милиона франака пронађених на рачуну у швајцарској банци. Суд није прихватио Зарубичину одбрану да је производио лек за бољу концентрацију - “анексан”.


ЦЕНА ДРОГЕ

Утврђено је да је килограм синтетичке дроге у Бугарској продаван за 3.230 долара по килограму, а у другим источноевропским земљама за 4.627 долара.