ЈОШ два припадника „ђубретарске мафије“ остала су без имовине, сазнају „Новости“. Одлуком београдског Вишег суда привремено су одузете некретнине браћи Ненаду и Предрагу Јокановићу, синовима некадашњег савезног министра полиције Вукашина Јокановића. Имовина је одузета и бившој Предраговој супруги Драгани.

Предраг Јокановић привремено је остао без пословног простора од 50 квадратних метара у београдској улици Војислава Илића 13. Ненад Јокановић је остао без „тојоте короле“, а Драгана Јокановић је остала без локала од 50 квадратних метара у Војислава Илића 13, али и без стана у најужем центру Београда, у Улици Страхинића Бана 13.

ВРЕДНОСТ УКУПНА вредност одузетих објеката је око 330.000 евра. Према проценама стручњака за некретнине, цена квадратног метра пословног простора у Војислава Илића је око 1.500 евра, па би ова два локала могла да буду продата за укупно 150.000 евра. Стан од 60 квадрата у Страхинића Бана је вредан око 182.000 евра.

Предраг и Ненад Јокановић сувласници су предузећа ДОО „Метал трем“. Нјих двојица, баш као и трећи брат Милош, окривљени су да су припадници криминалне групе на чијем челу је бивши директор ЈКП „Градска чистоћа“ Драган Игњатовић. Група од 33 припадника оптужена је пре две године за злочиначко удруживање, злоупотребе службеног положаја, прање новца и утају пореза. Они су оштетили „Градску чистоћу“ и државу за више од 374 милиона динара.

Поред Игњатовића, као организатори групе оптужени су и Милан Кузманов, директор и власник фирми „Бест интернационал“, „Бест компани“ и „Бест тобако“, као и Горан Пуце у чијем власништву је фирма „Хидраулик систем“ из Мионице. Ове фирме су испостављале „Градској чистоћи“ фактуре са неистинитом садржином, како би приказивали привидан улаз и излаз робе, иако она није стварно испоручена. Тако су стваране фиктивне обавезе „Градске чистоће“ према добављачима.


Остала предузећа, укључујући и фирму браће Јокановић, међусобно су достављале фактуре и отпремнице са лажном садржином. Тако су стварали привидан улаз и излаз робе из својих предузећа ка фирмама „Хидраулик систем“ и „Фаплос“, оптуженог Небојше Друловића. Новац који је на овај начин „испумпан“ из „Градске чистоће“ касније је финансијским трансакцијама „опран“ преко страних предузећа на Кипру и у Аустрији.

ПОЛИЦАЈАЦ И ТУЖИЛАЦ ВУКАШИН Јокановић, чијим близанцима је у четвртак привремено одузета имовина, био је председник Скупштине САП Косово, а потом, после доласка у Београд, посланик и потпредседник Скупштине Србије. Савезни министар полиције постаје 1994, а три године касније и савезни државни тужилац. Последња функција била му је чланство у Савезној изборној комисији пред чувене изборе 24. септембра 2000, када је Слободан Милошевић изгубио власт.

Имовина браће Јокановић није прва привремено одузета имовина у случају „ђубретарске мафије“. Бившем директору „Чистоће“ Драгану Игњатовићу прошле године је заплењено милион евра са рачуна у једној швајцарској банци.

И Енверу Мурсељију, бившем магационеру у „Чистоћи“, и његовој супруги Саљи, одузета су четири стана у Београду и возило „рено лагуна“. Станови су били у Новом Београду и на Видиковцу, површина 116, 61, 36 и 65 квадратних метара.

Браћа Јокановић терете се да су припадници групе чији је вођа Пожаревљанин Милан Кузманов, коме се на терет, осим „испумпавања новца“ из „Градске чистоће“, стављају разне привредне малверзације. Тако је за малу суму постао власник најлуксузније зграде у Пожаревцу, стоји иза сумњиве докапитализације хотелско-угоститељског предузећа „Авала“, а терети се и за прање новца преко фирми у Америци и Аустрији. Кузманов је, иначе, од Марка Милошевића преузео некадашњу дискотеку „Мадона“, назвавши је „Планета“, чији је рад био под истрагом.