ДА ли ће се у Нишу понавити крвава 2002. и 2006. година, које су обележили жестоки обрачуни крими-гангова? Последње пуцњаве и бацање бомби у граду наговештавају овакав развој црних догађаја, док у Полицијској управи оцењују да Ниш ипак безбедан град.
Такву оцену документују податком да су скоро све вође крими-кланова и неки њихови чланови страдали у „рату подземља”, вођеном пре неколико година, а да се преживели налазе иза решетака.
- Чинимо све да спречимо евентуалне сукобе криминалних група - каже Небојша Брадић, руководилац Одсека за општи криминалитет нишке Полицијске управе.
Последњи обрачун, који се одиграо у суботу испред нишког затвора, када је пуцано на Јожу Антића (23), полубрата Ивана Антића Шице, који служи затворску казну, и деветогодишњег сина и супругу овог осуђеника, у Нишу се оцењује као свођење нерашчишћених рачуна криминалних група. Нагађа се да један клан није задовољан судском пресудом којом је Ивану Антићу Шици изречена затворска казна, па је одлучио да правду узме у своје руке и освети се његовим најближима.
У нишкој полицији о томе засада ћуте. Такође, нису ни потврдили нити демантовали да ли евентуално с пуцњавом испред Казнено-поправног дома има везе бацање "кашикаре" на куће Милана Ђ. (34) у Раћишевој улици, у недељу после поноћи. А да се у Нишу настављају обрачуни, указује најновија пуцњава од претпрошле ноћи. Засада непозната особа је у уторак, око 3.45, испалила два хица из ватреног оружја на кућу Милана С., у Улици проте Гагулића. Један метак је пробио врата а други прозор, а завршили су у просторијама у којима никог није било.
Нишка црна хроника, у којој се одиграло четири убистава на узаврелом асфалту, окарактерисана је као обрачун добрих познавалаца полиције због поделе територије и превласти на тржишту. Разрачунавање је почело 1. јула 2006. године, када је у четири часа ујутру, испред зграде у којој станује, у Улици Божидара Аджије 66, убијен један од познатијих жестоких момака Радољуб Кањевац (35). И даље непознати нападачи, Кањевца су убили у моменту док је излазио из свог тек паркираног аутомобила.
У ватреном обрачуну кланова 10. септембра у Улици царице Теодоре у Нишкој бањи, убијени су Миљан Миљковић (26) из насеља Никола Тесла и Саша Мартиновић (24) из Ниша. У разрачунаваљу је учествовало више лица, а у полицији су потврдили да су сви учесници идентификовани, али да се налазе у бекству. Почетком ове године, један до осумњичених актера је ухапшен у Италији.
Стари зналац органа гоњења Бранко Симић (31), звани Сима Носоња, убијен је 6. децембра увече испред кафе ноћног бара “Опера” у Јеронимовој улици. Ликвидиран из у свом возилу из ватреног оружја, а тешко је повређена Ивона Д. (20) из Ниша, која се налазила на месту сувозача.

ПРЕВЕДЕН ОСУМНјИЧЕНИ

ПОЛИЦИЈА је привела једну особу, за коју се сумња да је актер суботње пуцњаве испред нишког затвора. Истрага би требало да утврди његову евентуалну умешаност у овај догађај.