На граничом прелазу Црне Горе са Херцеговином, у уторак нешто после поднева, Микан Миросавић из Младеновца са сином Стефаном (15), пословном сарадницом Марином Раденовић и пријатељима Данком Видојевић и њеним сином Дарком (15), доживео је праву ноћну мору. Оно што им се догодило испричали су у дописништву "Новости" у Подгорици.
- После ужаса који смо доживели на граничном прелазу на Ситници, када је десетак полицајаца опколило ауто са репетираним пиштољима у нас, објашњено нам је да су нас "заменили" за троструког убицу са међународне потернице којег су јурили! Како су могли нас, две жене и два детета да замене за троструког убицу - пита се Миросавић.
- Дошао сам у Херцег Нови са сином и сарадницом да обавимо посао. Придружили су нам се жена и дете мог пријатеља који су летовали у Сутомору. Кренули смо у Србију и на граничном прелазу чекали у колони - испричао нам је прексиноћ Миросавић. Полицајац им је узео документа, а после двадесетак минута речено им је да се паркирају са стране због додатних "провера". Путници су чекали у црном "мерцедесу С-500" регистрације БГ 35-05, да добију документа и наставе пут.
- Одједанпут су се појавила четири полицијаца иза нашег аута са извађеним пиштољима - наставља Миросавић. - Један је рекао да можемо ићи, а ја сам се у моменту сетио да ми нису вратили документа и то му и рекао. Истовремено, однекуд је искочило још десетак полицијаца. Опколили су ауто и репетирали пиштоље на нас. Меци су падали по асфалту. Викали су да избацимо руке кроз прозоре! Помислио сам да је скривена камера! Деца и жене су били унезверени, а они су викали да отворимо врата, један је вриштао "десном руком", други "левом", било је ужасно. Прислонили су ме уз полицијски джип који су нешто раније довезли, као и "марицу", и ставили ми лисице. Један је довикивао: "Ко има лисице", пошто његове нису биле исправне, а касније када су ми их скидали, једва су нашли кључеве!
Миросавић каже да разуме да се такве ствари дешавају свуда у свету, и да се грешке догађају.
- После свега, међутим, на лицу места су нам само рекли да је "грешка", да су тражили "лице с потернице", и - никоме ништа! Вратио сам се у Центар безбедности Херцег Нови, где ме је љубазно примио начелник Војо Драговић и извинио се. Захтевао сам да ми дају написмено шта се догодило, али ми је речено да то не могу мимо процедуре, да ја поднесем пријаву - прича Миросавић. Он и његови сапутници су се потом упутили у Подгорицу, у Центар безбедности и МУП Црне Горе, где их нико није примио, јер је радно време давно прошло. Тамо им је објашњено да сачекају сутрадан ујутро, и да ће их неко сигурно примити, као и да поднесу писмену пријаву, па ће добити одговор.
- Моја једина кривица била је то што имам добар ауто и регистрацију са четири броја. Иза нас су привели младића, из тамног джипа, али као господина. Више никада нећу доћи у Црну Гору, а некретнине које имам продаћу - каже Миросавић. Додаје да је "прошао света", али да "тако лошу полицију нигде није видео".
- Очигледно је било да је ту било више врста полиције, специјалаца и оних у цивилу, али нису имали никакву координацију. Пука је срећа да нисмо направили неки погрешан корак. Ко зна шта би се десило!

УЛЕТЕЛИ

"НОВОСТИМА" је у врху црногорске полиције и херцегновском Центру безбедности речено да је Миросавић "улетео" у акцију хватања опасног криминалца. Наши саговорници су изразили жаљење због онога што се догодило и додали да су се извинили и упутили га да може преко МУП-а Србије захтевати објашњење, и да ће добити званичан одговор.

ЗАВРЋИ МАЈИЦУ!

МАРИНА Раденовић каже да је прошла и рат, али да тако нешто никада није доживела.
- Када сам рекла да не могу да отворим врата од аута, они су викали на мене да се "не правим паметна", него да изађем, а онда су нас прислонили са рукама на аутомобил. Један је рекао да можемо да спустимо руке, а други је почео да виче: "Не, не спуштај руке!" Онда ми је рекао да заврнем трик мајицу. Ја сам је заврнула мало, а он ми је рекао да морам да је заврнем скроз. Морала сам! Шта сам могла да сакријем испод трик мајице?