НИШ - Станаре зграде у самом центру претпрошле ноћи пробудила је снажна експлозија. Како је саопштено нишка полиција, око два сата после поноћи, на паркингу у Улици Николе Пашића, испред броја 32, за сада непозната особа активирала је експлозивну направу на возилу “голф”, власништво Радољуба Кањевца (33) из Ниша.
Направа је активирана у тренутку када је Кањевац, са још две особе, ушао у аутомобил. Према саопштењу СУП Ниш, од експлозије је повређен Кањевац, који је хоспитализован у Клиничком центру и није у животној опасности. Оштећена су суседна возила, као и стакла на оближњој згради.
Ово је трећи напад на Кањевца у последњих неколико година.
На тргу Светог Саве, 15. септембра 2002. године на простору испред кафића “Блу”, Ненад Петровић Пешке (31), власник кафића “Теодора” после сусрета и краће расправе, пуцао је и ранио Игора Петровића-Петру (23) и Радољуба Кањевца. Убрзо после овог обрачуна Петровић је ухапшен у Београду.
Радољуб Кањевац је октобра 2002. године преживео други напад, када је активирана експлозивна направа испред зграде у Улици Божидара АДЖије, у којој је становао. После изласка из болнице Кањевац је негирао да су он и његов друг Игор Петровић најавили да ће се осветити младићу који их је том приликом ранио.
- Ја први желим мир у граду и моје животне амбиције никада нису биле везане за криминал, о чему говори моја прошлост - истакао је Кањевац. Оценио је смешним изјаве Радисава Гвозденовића, начелника нишке полиције, да је предводник једне криминогене групе, познате по насилничком понашању и изнудама. - Ако се докаже да сам неког увредио и да за неког представљам претњу, поручујем начелнику полиције Гвозденовићу да ћу се иселити из града. У противном ћу тражити да ме оставе на миру.
Кањевац се помиње и као један од “јунака” контроверзне “Беле књиге” МУП-а, чије наводе многи оспоравају. Како се у њој наводи, једна од “опасних” група у граду на Нишави је и четворочлана екипа извесног Радољуба. њихова “специјалност” су разбојништва, изнуде, зеленаштво, утеривање дугова, рекетирање... Полицијска карактеристика гласи: одликују се насилничким понашањем, агресивношћу и изузетном бруталношћу.
Међутим, у новинарским бележницама за последњих 14 година није убележено да је Кањевац уопште био притваран.

НЕГИРАњЕ
У време “Сабље” најближи пријатељи Кањеваца су жустро реаговали, када се у дневним новинама појавило саопштење Владе Србије о припадницима нишких криминалних група. Новинарима су предочили да објављени наводи везани за Радољуба нису тачни.

ЧЕТИРИ ГАНГА
У нишкој полицији су после низа крвавих обрачуна предочили да Кањевац има своју криминалну групу, уз констатацију да су поред његове у граду регистровали још три ганга.
- Знамо ко су, како се и чиме баве, а сви генерално могу да се поделе у две групе - у једној су они, који су наводно успешни угоститељи и слично, а дрога и други илегални послови су им основни и велики извор прихода. Тако долазе до великих зарада. У другој су они који “региструју” ко добро стоји, послује и добро зарађује, а онда се појављују и траже део за себе - потврдили су у СУП Ниш.